MENIU

Criza politică bagă leul în corzi. Moneda euro îşi continuă aprecierea

CURS BNR. Criza politică se prelungeşte la Bucureşti, iar efectele asupra pieţei valutare se văd în continuare, chiar deprecierea leului s-a temperat marţi, 9 iunie.

CURS BNR. Moneda Euro a urcat în continuare marţi până la 4,4677 lei la cursul BNR, faţă de cotaţia de ieri, de 4,4601 lei.

CURS BNR. Evoluţia dolarului trece de la o extremă la alta, cursul intrând parcă într-un traseu de "montagne russe". După ce ieri, dolarul a crescut cu 1,5% într-o singură zi, marţi moneda SUA s-a depreciat cu 1%, până la 3,9644 lei.

CURS BNR. Euro a început să crească încă de vineri, imediat după declanşarea scandalului legat de dosarul de corupţie în care este implicat Victor Ponta.

CURS BNR. Evoluția leului a fost în discordanță cu cea a regiunii, semn că leul a fost afectat de situația de pe scena politică. Dolarul a crescut luni până la 4,00 lei, cu aproape şase bani (1,51%) peste cursul anunţat vineri de BNR: 3,9461 lei/dolar.

Publicatia Bloomberg trateaza urmarirea penala anuntata pe numele premierului Victor Ponta din perspectiva efectelor economice imediate pe pietele valutare si financiare.

Refuzul lui Ponta de a demisiona din functie a avut efecte imediate. La ora 13:32, leul pierdea 0,8% din valoarea sa fata de moneda Euro, ajungand la un curs de 4,4630. E cea mai mare cadere din ultima luna.

De asemenea, cresc costurile la care statul român se împrumută: randamentul obligatiunilor de stat cu scadenta in anul 2020 a crescut de la 1,749% la 1,761%, pe drum catre cel mai mare nivel din luna ianuarie.

Analiştii economici se aşteaptă la o creştere a monedei euro în perioada următoare, analiza fiind făcută încă dinaintea declanşării scandalului politic.

Presiunile exercitate pe piaţă asupra monedei naţionale ar putea slăbi poziţia acesteia până la 4,48 lei / euro, în săptămânile următoare. Nu este vorba însă, de o tendinţă de depreciere a leului pe termen mai lung, potrivit analiştilor tehnici ai Erste Bank.

Scumpirea euro în lei este pusă pe seama aşteptărilor ca Primăria Bucureştiului să schimbe cele 2,2 milirde de lei obţinute prin emisiunea de obligaţiuni, şi pe aşteptările ca guvernul grec să eşueze în a-şi convinge creditorii să-i îmblânzească sarcina datoriei.

Mai multe articole despre:
curs valutar curs euro curs BNR