CURS BNR. Leul a avut cel mai slab început de an din 2010 şi până în prezent
CURS BNR. De la începutul anului, leul s-a depreciat cu cca 1,6% faţă de euro, astfel încât moneda naţională are cel mai slab început de an din 2010 şi până în prezent, potrivit unei analize a casei de brokeraj Equity Invest.
CURS BNR. "Prima etapă a deprecierii (aproximativ în prima săptămână din 2014) a survenit pe fondul creşterii aversiunii față de riscul implicat de investiţiile în zone emergente, respectiv ca urmare a intrării masive la cumpărare pe dolarul american, în virtutea continuării măsurilor de contracţie monetară în SUA și în anul curent", a arătat Cosmin Enache, Director General Adjunct al Equity Invest.
CURS BNR. Întărirea dolarului american la început de an a dus astfel la deprecierea monedelor din regiune inclusiv în raport cu euro: după primele 7 zile din ianuarie, leul a scăzut cu aproape 0,7% faţă de euro, zlotul şi coroana cehă cu aproape 0,6%, iar forintul cu aproximativ 1,1%.
CURS BNR. Cea de-a doua etapă de depreciere a leului a fost determinată de măsurile de relaxare a politicii monetare, ciclu început de BNR încă de anul trecut.
CURS BNR. În primăvara anului trecut, guvernatorul BNR anunţa că România va intra într-un ciclu de reducere a dobânzii de politică monetară; BNR a redus dobânda de referinţă la 5% în iulie, iar prin scăderile ulterioare aceasta a încheiat anul trecut cu valoarea de 4%.
CURS BNR. "Teoretic, ar fi fost de aşteptat ca leul să înregistreze o anumită depreciere în consecinţă, dar scăderea dobânzii de referinţă a avut anul trecut influenţe foarte reduse asupra monedei naţionale", a precizat Cosmin Enache.
CURS BNR. Lucrurile au stat diferit în această lună, când BNR a redus dobanda cheie la 3,75% şi, în acelaşi timp, a scăzut semnificativ şi neaşteptat ratele rezervelor minime obligatorii, astfel încât cca 4 miliarde de lei sunt eliberate către bănci, crescând surplusul de lichidităţi din piaţă.
"Amploarea măsurilor plus reconfirmarea oficială a zonei de echilibru urmărită de BNR- respectiv oscilaţiile cursului leu/euro de până la 5%- au susţinut o depreciere a leului de aproape 1% faţă de euro în doar două zile pe pieţele financiare. Deprecierea ar fi putut fi şi mai mare, dar rezultatele slabe (anunţate pe 10 ianuarie) privind piaţa americană a muncii au dus la scăderea USD faţă de euro şi la o creştere a apetitului pentru risc, fapt care a susţinut monedele regionale; ca urmare, pe termen scurt, zlotul şi forintul- de exemplu- s-au apreciat uşor, iar scăderea leului a fost plafonată", a precizat Cosmin Enache.
Ulterior, după 15 ianuarie, variațiile monedei naționale au scăzut în intensitate comparativ cu evoluția din prima parte a lunii.
CURS BNR. Ce face LEUL marţi dimineaţa, după croşeul primit ieri de la EURO
Cursul BNR a coborât marţi la 4,5317 lei/euro
CURS BNR. Moneda naţională s-a apreciat uşor în prima parte a sesiunii interbancare locale, în linie cu valutele din regiune, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,5317 lei/euro, cu 0,83 bani mai jos decât luni.
Banca centrală a publicat luni o rata de schimb de 4,54 lei/euro, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni.
CURS BNR. Leul a continuat să se deprecieze însă în raport cu dolarul american, iar rata de schimb a urcat cu 0,46 bani, de la 3,3180 lei/dolar la 3,3226 lei/dolar.
CURS BNR. În acelaşi timp, rata de referinţă leu/franc elveţian s-a plasat la 3,6924 unităţi. În sesiunea precedentă a fost de 3,7025 unităţi, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni.
CURS BNR. Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.