Leul a ieșit din corzi, pentru moment
CURS BNR. Leul a ieșit din corzi pentru moment, Banca Națională anunțând miercuri, 17 iunie, un curs în scădere ușoară pentru euro. După maximul atins marți, euro este cotat azi cu 4,4844 lei.
CURS BNR. Moneda Euro rămâne la 4,48 lei pe piața interbancară, aproape de cursul anunţat marți de BNR, când moneda europeană a atins un nou maxim istoric, de 4,4894 lei.
CURS BNR. Fracul elvețian a continuat, în schimb, să se aprecieze, ajungând la valoarea de 4,2888 lei, față de cotația de 4,2832 lei de marți. BNR a anuțat un curs de 3,9785 lei pentru dolarul american, în coborâre față de ieri.
CURS BNR. Leul nu s-a mai devalorizat la fel de dramatic miercuri, 17 iunie, pe piața interbancară, cum o făcuse cu o zi în urmă, când cursul urcase chiar peste valoarea de 4,49 lei/euro.
CURS BNR. Pe interbancar, și dolarul și francul elvețian au avut o tendință de descreștere în raport cu leul, înainte ca BNR să anunțe cursul oficial la ora 13.00
CURS BNR. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat marți, 16 iunie, un curs de referinţă de 4,4894 lei/euro, 4,2832 lei/franc elveţian şi 3,9924 lei/dolar.
Euro a atins marți un nou maxim al ultimelor patru luni şi jumătate. Moneda europeană nu a mai atins o valoare atât de ridicată în faţa leului din 23 ianuarie 2015, când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,4935 lei/euro.
CURS BNR. Ce spun oficialii BNR despre această apreciere fără precedent a Euro? Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, a declarat pentru Realitatea TV că presiunea pe leu a fost pusă în special de "o săptămână politică tensionată" şi de blocajul din negocierile dintre Grecia şi creditorii internaţionali:
"Dacă comparăm cu începutul anului, nu putem vorbi de o depreciere. A fost o săptămână politică tensionată care s-a simţit, discuţiile tensionate cu Grecia se simt şi ele asupra monedele din regiune. Vorbim de deprecieri destul de mici chiar daca în lunile precedente nu am avut acele niveluri. Deprecierile de un procent sunt obişnuite, sunt aproape constant aceste deprecieri sau variaţii aşa că nu cred că e un motiv de îngrijorare", a spus Dan Suciu.
Potrivit acestuia, rezultatul negocierilor cu Grecia din zilele şi săptămânile viitoare se va răsfrânge asupra cursurilor valutare.
Partea bună este că discuţiile continuă, joi 18 iunie fiind un moment important, partea mai puţin bună este că nu se ştie în ce direcţie vor merge aceste negocieri pentru salvarea Greciei, a mai spus oficialul BNR.
Moneda națională a început să se devalorizeze în raport cu Euro și celelalte valute imediat după izbucnirea scandalului care îl are centru pe premierul Victor Ponta, iar costurile la care se împrumută România sunt în creștere.
Un raport al ING mizează pe un leu tot mai mic și invocă printre cauzele devalorizării monedei naționale și "incertitudinile politice interne".