MENIU

Cum vrea Guvernul să facă rost de bani de la români, cu riscul unei moțiuni de cenzură - Taxele pregătite în măsurile de austeritate

Partidele din opoziție se întrec în moțiuni de cenzură, după ce Marcel Ciolacu a anunțat că își va asuma răspunderea pe măsurile de austeritate. Cu alte cuvinte, taxele pentru români și tăierile la stat trebuie să treacă prin Parlament fără dezbatere și vot. 

 

Anunțul premierului Marcel Ciolacu de asumare a răspunderii ca să treacă măsurile de austeritate anunțate a declanșat un răspuns din partea USR și AUR. Liderii celor două formațiuni au anunțat, separat, că vor depune moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului.

AUR a anunțat că va depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Marcel Ciolacu, imediat după începerea sesiunii parlamentare. USR a venit cu un mesaj asemănător. Președintele Cătălin Drulă a anunțat că USR va iniţia o moţiune de cenzură împotriva guvernului PSD-PNL dacă Marcel Ciolacu îşi asumă răspunderea pentru creşterea taxelor. Drulă a precizat însă că „moţiunea de cenzură va reuni toate forţele democratice din Parlament, fără implicarea partidului extremist AUR”.

 

PREMIERUL MARCEL CIOLACU JOACĂ CU MANDATUL PE MASĂ PENTRU REDUCEREA CHELTUIELILOR 

 

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că își pune mandatul în joc pentru adoptarea măsurilor fiscale pregătite de Executiv pentru reducerea cheltuielilor și scăderea deficitului. Șeful Guvernului a precizat că ar înclina spre varianta asumării răspunderii pe măsurile de austeritate. 

„Avem nevoie de o Românie decentă și echitabilă pentru toți. Pentru asta trebuie să oprim debandada bugetară. Trebuie să facem un sistem fiscal echitabil pentru toată lumea și să luptăm în mod real cu evaziunea. Risipa bugetară, evaziunea și ocolirea taxelor sunt frâna care țin pe loc dezvoltarea României. Din punctul meu de vedere nu mai puteam continua așa. Miliarde de euro ajung în buzunarele unor șmecheri sau sunt risipite cu instituții care se calcă în picioare, în loc să fie folosite pentru drumuri, spitale, școli. (...)

Avem nevoie de reforme profunde. Am văzut vociferări, atacuri din partea unor ipocriți, care au uitat ce obligații au pus cu mâna lor în PNRR.

Nu voi ceda un milimetru indiferent de presiunile celor din sistem. Voi merge până la capăt pentru a tăia risipa și pentru ca toți să plătească ce au de plătit. Nu mai poate fi o regulă pentru bogați și companiile privilegiate și alta pentru oamenii care muncesc. Vreau să iau puțin de la cei care fac foarte muți bani pentru a da și la pensionari și la cei care au nevoi.

Anunț că îmi voi asuma răspunderea în Parlament pe pachetul legislativ. Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme și dreptate socială. Trebuie să separăm apele și românii să vadă cine vrea să facă cu adevărat reforme și cine se opune și luptă pentru privilegii și protejarea marilor averi", a declarat Marcel Ciolacu.

 

PAȘII GUVERNULUI PENTRU ASUMAREA RĂSPUNDERII PE AUSTERITATE - MOȚIUNEA DE CENZURĂ

 

În acest caz, Guvernul trebuie să inițieze un proiect de lege și o hotărâre de angajare a răspunderii adresate parlamentarilor, potrivit procedurii din Constituția României, în Art. 114. Proiectul ajunge în Parlament, unde pot fi depuse modificări. Apoi premierul va prezenta proiectul în plenul Parlamentului, relatează Realitatea PLUS.

Partidele din Opoziție pot depune moțiune de cenzură în 3 zile. Iar aceasta este dezbătută și votată în acest interval de timp, la trei zile de la prezentarea în plenul Camerelor reunite.

Dacă moțiunea de cenzură va fi votată, Guvernul Ciolacu va fi demis, iar dacă va fi respinsă, atunci proiectul pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea merge direct la promulgare, fiind considerată adoptată.

Potrivit Constituției, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Înainte de acest moment, Guvernul transmite în Parlament proiectul, iar senatorii și deputații pot depune amendamente pe care executivul poate sau nu să le preia.

După angajarea răspunderii în fața Parlamentului, în termen de trei zile, se poate depune o moțiune de cenzură, care, dacă e adoptată, cabinetul este demis.

CIOLACU ADOPTĂ NOILE TAXE CU MANDATUL PE MASĂ

-Guvernul inițiază proiectul și o hotărâre de asumare
-Proiectul este prezentat conducerii Parlamentului
-Parlamentul stabilește un termen pentru depunerea modificărilor
-Marcel Ciolacu prezintă proiectul în plenul comun
-În trei zile se poate depune moțiune de cenzură
(DE AICI SE FAC DOUĂ SĂGEȚI ÎN JOS)
1- Moțiune adoptată- Guvernul Ciolacu demis
2- Moțiune respinsă- Proiectul merge la promulgare

sursa: Realitatea PLUS/Constituția României

 

CE TAXE VREA SĂ IMPUNĂ GUVERNUL CIOLACU

-Impozit diferit pentru microîntreprinderi
-1% impozit pe venit (peste 50 mil. euro) pentru multinaționale
-se elimină scutirile de taxe în IT, construcții și agricultură
-se elimină scutirea de impozit pentru 200 lei la salariul minim
-0,3 % impozit clădiri rezidențiale (săgeată în sus) 500.000 de euro
-0,3% mașini (săgeată în sus) 75.000 de euro
-1% companii cu venituri (sageată în sus) 50 de milioane de euro
-impozit special pentru bănci

sursa: Realitatea PLUS