Cum vor cercetătorii să recreeze mintea umană în șoareci
Oamenii de știință au implantat creiere umane mici, crescute în laborator cu ajutorul tehnologiilor cu celule stem, în corpul unor șoareci. Însă, experimentul bizar ridică mai multe probleme de natură etică.
Aceste creiere în miniatură, numite organoide de către oamenii de știință, au supraviețuit în organismele gazdă pentru perioade lungi de timp. Mai mult, au reușit să se conecteze cu sistemele nervoase și circulatorii ale animalelor, spre surprinderea cercetătorilor.
Ca să înțelegi mai bine, aceste organoide posedă aproape toate caracteristicile creierelor umane vii aflate în primele stadii de dezvoltare. Însă, ele nu sunt vii cu adevărat, ci pot crește și reacționa în moduri asemănătoare stimulilor, cum sunt drogurile psihedelice
„Intrăm pe teren complet nou aici", a spus Christof Koch, președintele Allen Institute for Brain Science in Seattle. „Știința avansează atât de repede, încât etica nu poate ține pasul".
Experiment bizar - șoareci cu creier uman
O echipă de cercetători de la Salk Institute au implantat în creierele scobite ale unor șoareci organoide crescute din celule stem care aveau undeva între 31 și 50 de zile.
Pe parcursul a 233 de zile, au arătat că celulele creierului uman nu doar că au supraviețuit, dar au creat conexiuni cu neuronii creierelor șoarecilor.
Însă acest lucru ridică următoarea problemă de etică: ce se întâmplă mai exact când neuronii umani se îmbină cu cei animali? Adică, animalele capătă o oarecare conștiință umană?
Ei bine, cercetătorii de la Salk spun că șoarecii nu au devenit brusc mai deștepți sau mai umani atunci când neuronii lor au fost amestecați cu cei umani. Aceștia au pus șoarecii cu creier uman să iasă dintr-un labirint pentru a le testa inteligența, iar micile rozătoare nu s-au descurcat deloc bine.
Asta pentru că, oamenii de știință spun că există un fel de buton de siguranță care este activat de celule, astfel încât animalele nu au cum să capete o conștiință umană.