Cum va putea fi imunizată toată populația României prin vaccinarea antiCOVID-19? Ce spun specialiștii străini despre „imunitatea de turmă”
Mai mulți specialiști susțin că imunizarea antiCOVID-19 va putea fi eficientă doar în anumite condiții, însă nu va fi și totală. Cercetătorii, virusologii sunt sceptici că „imunitatea de turmă”, râvnită de toate țările din lume, ar putea fi obținută rapid prin primele vaccinuri antiCOVID-19. Cât din populația României ar trebui să fie imunizată pentru a reveni la o viață aproape la fel ca la începutul acestui an, înainte de izbucnirea epidemiei de coronavirus?
Ce spun specialiștii români despre acțiunea primelor vaccinuri antiCOVID-19 ce vor fi distribuite pe piață
Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș, de la Universitatea Babeș-Bolyai, a explicat vineri în ce condiții imunizarea anti-COVID va fi eficientă.
„Ca să putem să ne reluăm viața la fel ca înainte, ar trebui să avem imunizați undeva un minim de 60%, în medie, ceea ce ar însemna că ar trebui să vaccinăm un 65% din populația României”, a declarat profesorul Răzvan Cherecheș pentru Europa FM.
Și Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei naționale de vaccinare, a declarat vineri, la Realitatea PLUS, că „vaccinarea e o măsură de prevenție (...), cu alte cuvinte, obiectivul e de a preintampina o infectie, deci trebuie facut evident inainte să facem această infecție. Este și motivul pentru care ne dorim o vaccinare a unui număr cât mai mare de persoane, pentru a atinge pragul acela de imunizare colectivă, moment în care putem spera la o finalizare a pandemiei și o limitare substanțială a circulației virusului în populație”.
Un vaccin aprobat la nivelul Uniunii Europene ar putea fi disponibil in ultimele zile ale anului 2020 sau in primele zile ale lui 2021, susține dr. Valeriu Gheorghiță.
„Sunt date în momentul de față, prezic o aprobare după jumătatea a dpua a lunii decembrie, ceea ce înseamnă că la scurt timp, va fi și pregătit vaccinul pentru distribuție în toate țările membre UE, inclusiv în România. Deci este posibil să fie și sfârșit de decembrie sau ianuarie-februarie, oricum prima parte a anului 2021”, a declarat medicul, vineri, la Realitatea PLUS.
Primele vaccinuri COVID-19 pot aduce „imunitatea turmei”? Experții sunt sceptici
Mai mulți virusologi au ajuns la concluzia că măsurile de protecție vor reprezenta în continuare cel mai bun scut în fața virusului, chiar după apariția vaccinurilor și efectuarea vaccinării, cel puțin o perioadă, ce se va prelungi multe luni în anul viitor.
„Imunitatea de turmă” la coronavirus este dorită de majoritatea ţărilor din lume, dar experţii au îndoieli că primele vaccinuri vor avea un efect semnificativ atât de curând, scrie o analiză publicată de Reuters despre imunizarea la coronavirus prin vaccinare.
Guvernele și oficialii lumii speră că vaccinurile antiCOVID-19 ar putea aduce „imunitatea turmei”, unii calculând că imunizarea a doar două treimi din populație ar putea chiar opri boala pandemică și ar putea ajuta astfel la protejarea unor comunități sau națiuni întregi.
Lucrurile nu stau chiar așa. Unii experți spun că astfel de așteptări ar putea fi puțin exagerate. Ei spun că „imunitatea de turmă” depinde de răspunsurile la întrebările: Care este rata de răspândire a virusului care declanșează COVID-19? Vor putea primele vaccinuri fabricate să oprească transmiterea virusului sau doar să oprească îmbolnăvirea oamenilor? Câți oameni dintr-o populație vor accepta să se vaccineze? Vaccinurile vor oferi aceeași protecție tuturor?, mai notează Reuters.
Dovezile de până acum susțin că primele vaccinuri pentru COVID-19 de pe piață vor opri cel puţin dezvoltarea bolii la persoanele deja infectate, însă riscul contaminării va fi prezent în continuare.
Astfel că nu se poate exclude faptul că oamenii se vor infecta în continuare cu SARS-CoV-2 și că nu vor transmite și altora în continuare. Infecțiile nu vor putea fi blocate prin vaccinare, pentru că, în general, infecțiile respiratorii sunt greu de oprit complet, dar se așteaptă o cantitate, concentrație de viruși mai mică, printr-o vaccinare eficientă, este concluzia împărtășită de majoritatea specialiștilor.
„Chiar dacă protecţia împotriva bolii este importantă (prin vaccinare - n.red.), nu vor putea fi prevenite circulaţia virusului şi riscul de îmbolnăvire a celor nevaccinați”, spune Penny Ward, profesor în medicină farmaceutică la King’s College din Londra, potrivit Reuters.
„E greu să blochezi complet cu vaccinuri infecțiile respiratorii în special. Există posibilitatea ca persoanele vaccinate să elimine o cantitate mai mică de virus (și, astfel, circulația acestuia este redusă - n.red.)”, completează Bodo Plachter, director adjunct al Institutului german de Virologie al Spitalului Universităţii din Mainz.
„Dar ar fi o greşeală să presupunem că vaccinarea în sine poate suprima o pandemie”, a concluzionat acesta.
Mai mulți virusologi au ajuns la concluzia că măsurile de protecție vor reprezenta în continuare, o perioadă, cel mai bun scut în fața virusului, după apariția vaccinurilor și efectuarea vaccinării.