Cum te poţi pensiona cu cinci ani mai repede? Iată de ce acte ai nevoie
Românii se pot pensiona cu cinci ani mai devreme, dacă au realizat stagiul complet de cotizare.
Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea impilinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani, anunţă Casa de Pensii.
La stabilirea stagiului complet de cotizare, precum şi la determinarea punctajului mediu anual nu se iau în considerare perioadele în care asiguratul: a beneficiat de pensie de invaliditate; a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă; a satisfăcut stagiul militar că militar în termen sau militar cu termen redus, pe durat legal stabilită, a fost concentrate, mobilizat sau în prizonierat; stagii de cotizare realizate în sistemele de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii.
Câţi bani poţi primi?
Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limita de vârstă.
În vederea deschiderii dreptului la pensia anticipate parţială, stagiul de cotizare cuprinde şi perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfăşurată în grupele I şi a II-a de muncă, respective în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii de muncă.
Pensia anticipată se transformă în pensie limită de vârstă, din oficiu
La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de vârstă, pensia anticipată parţială se transformă în pensie limita de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării şi prin adăugarea perioadelor assimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate parţiale. Pensia anticipată parţială se transformă din oficiu în pensie pentru limita de vârstă, care se acordă începând cu dată îndeplinirii condiţiilor privind vârstă standard de pensionare sau vârstă standard redusă, potrivit prevederilor legale, pentru acordarea unei pensii pentru limita de vârstă.
Cererea de pensionare, însoţită de actele necesare, se depune la Casă Locală de Pensii unde titularul îşi are domiciliul începând cu dată îndeplinirii condiţiilor de pensionare, la ghişeul Stabiliri Pensii.