MENIU

Cum supraviețuiesc 6 oameni cu 3.600 de lei pe lună: Soluții de criză, discutate pe un grup: „Te întinzi cât îți este plapuma”

Cum supraviețuiesc 6 oameni cu 3.600 de lei pe lună

Potrivit datelor Eurostat, România, împreună cu Bulgaria, se numără printre țările cu cele mai ridicate rate ale sărăciei din cadrul Uniunii Europene. Realitatea dură a situației economice din țară a fost ilustrată de către o femeie singură care îngrijește 5 copii cu venitul lunar de 3.600 lei.

Situația economică a României a fost subiectul multor dezbateri în ultima perioadă. Într-o țară în care traiul devine tot mai scump, aproape o treime dintre angajați lucrează pentru un salariu minim, mai puțin de 400 de euro net. 

În timp ce politicienii și directorul BNR sugerează că România a ajuns la un PIB per capita la puterea de cumpărare, indicând o bună situație economică a țării și a cetățenilor, situația reală arată că pentru mulți români venitul decent este încă un vis. Pentru a ilustra aceasta, un român a pus o întrebare critică, în grupul de Facebook Buget de Familie:

 „Dragilor, știu că s-a mai discutat subiectul, însă, văzând că în ultima perioada s-au tot scumpit toate, sunt curioasă ce înseamnă pentru voi un venit decent? Am văzut că INS-ul a dat un 7.000 lei pe lună pentru o familie cu un copil. Oare unde ar trebui să se încadreze veniturile că să îți poți permite tot ceea ce este necesar și măcar o vacanță/an? Unde se mai încadrează veniturile voastre? Sunt curioasă să văd dacă ar trebui să mă reprofilez sau să fac ceva extra”, a scris el, sub protecția anonimatului.

Răspunsurile nu au întârziat să apară iar o femeie aflată într-o situație delicată a spart gheața și a venit cu opinia sa.

„Eu venitul îl am de 3.600 de lei, un părinte cu cinci copii”, a spus ea.

Românii, uimiți cum 6 oameni pot să supraviețuiască cu 3.600 de lei pe lună

„Probabil dacă nu aveți rate sau chirie de plătiți puteți supravețui, altfel mă gândesc că e foarte greu…”, a compătimit-o altă persoană.

„Stau în chirie, am facturi. Rate la bancă nu. Dar sunt facturile, naveta copiilor, programul prelungit al gemenilor la grădiniță. Să zicem că încă supraviețuim... bine”, a revenit femeia cu detalii.

„Cum vă descurcați cu 5 copii și chirie, ca mie îmi dă cu virgulă?”, a întrebat-o alt internaut.

„Nu e ușor, dar e cel mai frumos cadou. Stau și eu prost cu gestiunea, dar o dată pe lună umplu congelatorul cu legume, carne și întreb ce mâncăm, ce fac de papa și în funcție de... gătesc pentru două zile”, a detaliat cea întrebată.

„Eu nu înțeleg efectiv cum reușiți... Că până la urmă nu e doar mâncarea, sunt atât de multe alte cheltuieli”, s-a arătat nedumerită altă femeie.

„Noțiunea de a trăi decent diferă de la om la om. Depinde ce vă doriți și la ce sunteți dispusă să renunțați. Depinde cum ați crescut etc. Unii pot trăi cu minimul pe economie, altora nu le ajung 20.000 de lei pe lună. Unii mănâncă pipote, alții le dau doar alimente Bio la copii. Unora la place la Eforie, altora în Tenerife. Asta ca să dau câteva exemple. Dacă puteți însă să vă reprofilați sau să faceți extra, nu ezitați. Nimănui nu îi prisosesc niște bani în plus”, a intervenit altcineva în discuție.

„Este o problemă relativă de la familie la familie. Până la urmă trebuie să te descurci cu cât ai. Mai pe românește te întinzi că îți este plapuma. Pentru mine, 7.000 este o sumă decentă dacă nu ai rate-chirie, pentru o familie cu un copil. Sub această sumă mi se pare greu să trăiești de la o lună la alta. Dar depinde de fiecare”, a fost altă opinie.

Suma de 7.000 de lei este insuficientă, după părerea altora. „Depinde ce tip de cheltuieli aveți. O singură rată la bancă poate însemna un 2.500 în plus sau în minus. Personal, cu rată la bancă, cheltuieli cu casa, animale, doi copii, o mașină și fără nicio vacanță, consider că e necesar undeva la minim 8.000 lei/lună. Luăm în considerare și bugetul pentru impozite/cheltuieli neprevăzute/medicamente/cadouri (și așa mai departe), cred că liniștit ai putea să trăiești doar undeva la 10.000 lei”, a arătat altcineva.

Însă există și foarte multe cazuri când o familie cu un copil câștigă puțin peste 4.000 de lei sau chiar atât, dacă ambii soți au salariul minim. E și cazul unei femei, care împreună cu soțul ei câștigă ceva mai mult de 4.000 de lei. „Am 4.000+ pe lună împreună cu soțul meu și am și bebe. Dacă nu ar fi fost cheltuielile majore pentru casa noastră (e în construcții) și botez (va urma acum în septembrie), ne-am fi încadrat ok, dar doar fiindcă căutăm la cele mai mici prețuri. Însă în rest... Împrumuturi pe care le fac părinții noștri ca să ne ajute... Au spus că noi să nu ne băgăm în datorii”, a explicat ea.

Mai multe articole despre:
supravietuire venit lunar cheltuieli lunare