Cum sunt afectaţi ochii de privitul la calculator sau smartphone
Fie că este vorba de muncă sau relaxare, mulţi oameni petrec o cantitate ridicată de timp, zilnic pe smartphone-uri, laptop-uri sau tablete. Cu siguranţă tehnologia este o unealtă indispensabilă omului modern, dar ştim şi ce implicaţii are aceasta pentru sănătatea ochilor?
Nu există nicio cercetare concretă care să arate faptul că utilizarea constantă a tehnologiei produce o deteriorare permanentă a vederii . Dar, uitându-ne la ecrane luminoase pentru ore în şir, pot apărea probleme care, iniţial, pot fi considerate mai puţin importante, a declarat Dr. Richard Shugarman, un profesor voluntar de oftalmologie de la Institutul Bascom Palmer Eye al Universităţii din Miami, scrie CSID.
Dureri de cap
Citirea uni text de culoare închisă pe un fundal extrem de luminos poate duce la spasme ale muşchilor la tâmple, fapt ce provoacă dureri de cap şi stres, afirmă studiile. "Negru pe gri este mult mai uşor de citit, comparativ cu negru pe un alb strălucitor", spune profesorul cercetător Shugarman. Deci, dacă vă sunteţi în mijlocul unui episod de dureri de cap ca urmare a încercării de a citi de pe un ecran, luaţi în calcul să reduceţi contrastul laptopului sau monitorului duneavoastră.
Ochi uscaţi
Atunci când ne uităm la ceva în depărtare, ochii clipesc automat de un anumit număr de ori. Cu toate acestea, rata de clipire încetineşte atunci când te uiţi la lucruri care sunt mai aproape, evidenţiază studiile de specialitate, ceea ce înseamnă că lacrimile se evaporă mai repede decât atunci când clipirea are loc mai frecvent.
Pentru persoanele care au deja ochii uscaţi, inclusiv persoanele care poartă lentile de contact care stau pe partea de sus a filmului lacrimal şi cele care stau cu ochii strânşi în faţa unui ecran pentru perioade lungi de timp, uscarea ochilor se poate agrava şi poate cauza senzaţii de mâncărime şi episoade de clipit puternic.
Oboseala ochilor
De-a lungul unei zile, privirea noastră este nevoită să se concentreze atât pe lucrurile din apropiere cât şi pe cele de la distanţă. Cu toate acestea, în proporţie de 60-70% atenţia ochilor este concentrată asupra obiectelor aflate cât mai aproape de noi. Acest lucru se soldează cu tensionarea muşchilor ochilor, provocând astfel dureri de cap şi o senzaţie acută de oboseală.
Ochii sunt, în general, într-o poziţie confortabilă atunci când sunt paraleli (ochii sunt paraleli atunci când privim la distanţe mari). Pentru a remedia această problemă, de câteva ori pe oră este bine să privim în depărtare, mutând ochii de la ecran sau de la obiectul asupra căruia ne focusăm atenţia, pentru a oferi muşchii ochilor o pauză şi pentru a evita oboseala.