MENIU

Cum speli fructele și legumele în așa fel să nu mai rămână pesticide pe ele

Cum să spălăm corect și să eliminăm pesticidele din fructe și legume? Foto/Profimedia

Potrivit OMS, acestea sunt produse chimice utilizate în agricultură pentru a proteja culturile împotriva insectelor, fungilor, buruienilor şi a altor dăunători, dar sunt destul de dăunătoare pentru sănătatea noastră.

Nu mai este deloc banal să vorbim în prezent despre cum să spălăm corect și să eliminăm pesticidele din fructe și legume, pentru că nu mai este ca pe vremea străbunicilor sau poate a bunicilor noștri când ne povesteau cum gustau câte o roșie direct din grădină, mâncau cireșe direct din pom sau era suficient să clătești legumele și fructele într-un lighean mic, ca să le ai curate și pregătite pentru fi consumate.

 

Acum știm că doar spălarea simplă în apă a fructelor și legumelor va înlătura murdăria de pe acestea, eventualii germeni și poate o parte din pesticide. Dar restul? Vor rămâne în fructe și legume.

De ce este important să ne ferim cât putem de pesticide? Pentru că, potrivit OMS, acestea sunt produse chimice utilizate în agricultură pentru a proteja culturile împotriva insectelor, fungilor, buruienilor şi a altor dăunători, dar sunt destul de dăunătoare pentru sănătatea noastră (pot afecta reproducerea, sistemul imunitar sau pe cel nervos etc), dacă ajung în anumite cantități în corp.

Și atunci, cum eliminăm pesticidele? Să alegem, pe cât este posibil, fructele și legume bio, să le cumpărăm din surse sigure. Sau să avem grijă să curățăm cât de bine putem fructele și legumele cumpărate.

Adevărul este că nicio metodă de ”eliminare” a pesticidelor din fructe și legume nu va fi eficientă 100%, indiferent ce se scrie pe internet, în reviste sau la televizor. DAR, aceste pot fi mult reduse.

Metode de a elimina pesticidel din fructe și legume

Într-un castron mai mare cu apă sau un lighean mic (după ce ai spălat în prealabil fructele și legumele de murdărie) adaugi 50-60 ml de oțet (în funcție de mărimea vasului) și 2 linguri de sare de mare, apoi le lași pentru 20 de minute, după care arunci apa și le clătești bine cu apă curată.

O altă metodă foarte bună este ca în apă să adaugi 1-2 lingurițe de zeamă de lămâie și 2 linguri de bicarbonat de sodiu, le lași pentru 15 minute și apoi, la fel, le clătești bine cu apă curată. Sunt cercetări care arată că bicarbonatul ajută la eliminarea a 70-90% din pesticidele din fructe și legume.

În cazul bebelușilor sau copiilor mici, specialiștii susțin că este recomandat să cureți coaja la mere, la castraveți, piersici, nectarine etc, dacă nu ești convinsă de sursa acestora.

Pe lista fructelor și legumelor cu cele mai multe pesticide se află: căpșunile, strugurii, perele, piersicile, nectarinele, merele, fructele de pădure, caisele,  spanacul, kale, ardeiul gras, castraveții, roșiile, cartofii etc.

Pe lista fructelor și legumelor cu cele mai puține pesticide se află: avocado, ananasul, ceapa, papaya, kiwi, mango, varza, ciupercile, cartofii dulci, morcovii, porumbul, sfecla etc.

SURSA