MENIU

Cum se transformă țânțarii din purtători de infecție în arme de control biologic

Foto arhivă

Dengue este o infecție virală care este răspândită de țânțarii unor specii în multe regiuni, dar cel mai grav afectează Asia de Sud-Est, Asia de Sud, America de Sud și America de Nord (cu excepția Canadei și Chile). Dar, probabil, din cauza încălzirii globale, dengue se va răspândi în țări atipice, cum ar fi Marea Britanie .

Între 100 și 400 de milioane de oameni se îmbolnăvesc în fiecare an . Dengue nu provoacă de obicei simptome sau doar febră. Dar dacă boala a luat forme severe (acest lucru se întâmplă în 5% din cazuri ), atunci prognosticul este cel mai bun în cazurile în care o persoană solicită imediat ajutor medical, altfel într-un caz din cinci totul se va termina cu moartea.

Deși există diferite modalități de combatere a răspândirii dengue , mai mulți oameni o suferă în fiecare an . Prin urmare, oamenii de știință vin cu modalități din ce în ce mai promițătoare. Una dintre ele este răspândirea printre purtătorii de țânțari a unei tulpini speciale de bacterii din genul Wolbachia, ai cărei reprezentanți infectează multe specii de insecte.

Wolbachia din această tulpină specială face țânțarii practic rezistenți la infecția cu dengue , adică țânțarii nu mai sunt periculoși pentru oameni. În același timp, Wolbachia s-a răspândit foarte repede în populația de insecte - datorită faptului că toți descendenții după împerecherea țânțarilor, dintre care unul este infectat cu o bacterie, se dovedește a fi purtător al bacteriei.

Toate acestea fac posibilă utilizarea tehnicilor de combatere biologică pentru combaterea dengue  - în diferite țări au început să lanseze programe în care țânțarii infectați cu Wolbachia sunt eliberați în zonele dengue, scrie meduza.io

Mai multe articole despre:
febra dengue tantari control biologic