MENIU

Cum se suflă corect nasul și care sunt riscurile atunci când suflii prea tare - Ai spune că e ceva banal, dar foarte mulți oameni nu știu asta

Cum se sufla nasul corect

Daca ti s-a infundat nasul sau iti curge, cu siguranta cauti o batista sa-l sufli bine. Dar, exista un fel “corect” de a-ti sufla nasul? Ai putea sa iti faci rau prin felul in care iti sufli nasul? Gaseste raspunsurile in randurile urmatoare. 

Daca ai secretii in nas, nu este indicat sa le tragi catre baza nasului, ci sa le sufli la exterior. Cel mai bine este sa faci asta regulat, curatand fiecare nara, pe rand. Aplica degetul pe o nara, apasand pe ea si sufla usor pentru a o curata pe cealalta. Repeta apoi cu cealalta nara. Foloseste o batista de unica folosinta pe care s-o arunci apoi. Spala-te pe maini dupa ce ai terminat.

Desi sunt extrem de rare, exista in literatura medicala cazuri de persoane care si-au suflat nasul atat de puternic, generand o presiune atat de mare incat le-a provocat probleme severe. Majoritatea aveau sinuzita cronica sau o afectare preexistentaa structurii lezate dupa suflarea puternica a nasului. Consecintele au fost: fracturi ale piramidei nazale, pneumotorax (prezenta de aer in cavitatea pleurala din jurul plamanilor) sau cefalee severa.

In cadrul unui studiu a fost analizata presiunea generata atunci cand oamenii (cu sau fara probleme ale cailor nazale) si-au suflat nasul. Persoanele cu sinuzita cronica au generat presiuni semnificativ mai mari decat cele fara astfel de probleme. S-a mai descoperit ca suflatul nasului prin apasarea pe ambele nari a generat presiuni mult mai mari decat suflatul nasului pastrand o nara libera.

Un alt studiu a demonstrat ca suflatul nasului cu putere a cauzat patrunderea mucusului din nas in sinusuri, ceea ce a dus la infectia acestora, insa este nevoie de dovezi suplimentare in acest sens.

Retinerea mucusului la nivelul nasului, in comparatie cu suflarea acestuia, se crede ca ar contribui la crearea unui cerc vicios: iritatia produsa de prezenta mucusului determina mentinerea obstructiei nazale, care poate persista chiar cateva saptamani de la debutul racelii.

Persistenta secretiilor permite bacteriilor sa se dezvolte pe de o parte, iar, pe de alta parte, cilii (acele “fire” subtiri de la nivelul celulelor mucoasei nasului) “obosesc” in urma efortului de a elimina mucusul si substantele iritante.

Mucusul vascos este mai probabil sa fie transportat catre gat ca urmare a actiunii gravitatiei, ceea ce determina iritatia gatului si posibil tuse. Tusea prelungita (care persista dupa vindecarea racelii sau care apare in rinita alergica) se mai numeste tusea din sindromul picaturii post-nazale. Prin urmare, oamenii trebuie incurajati sa isi sufle nasul pentru a indeparta mucusul nedorit.

Trei cele mai frecvente cauze ale mucusului nazal in exces sunt: raceala, sinuzita (infectia sau inflamatia sinusurilor, cavitatile umplute cu aer localizate la nivelul craniului) si rinita alergica sezoniera (febra fanului). Fiecare dintre aceste afectiuni provoaca inflamatia mucoasei nazale si aceasta produce mucus in exces pentru a indeparta virusii, substantele iritante sau alergenii.

Atat inflamatia, cat si mucusul in exces determina congestie nazala, iar ingustarea pasajului nazal ingreuneaza respiratia pe nas. Curatarea secretiilor nazale prin suflarea nasului ar trebui sa reduca oarecum aceasta congestie.

Mai multe articole despre:
Cum se sufla nasul corect