MENIU

Cum se răzbună regimul Erdogan pe liderii Opoziției din Istanbul

Erdogan mobilizează Turcia împotriva Occidentului creștin

Arhitecta victoriei Opoziției la alegerile din Istanbul este judecată pentru insulte aduse preşedintelui țării.

Procesul împotriva lui Canan Kaftancioglu, lidera organizaţiei din Istanbul a Partidului republican al poporului (CHP) din opoziţie, care este acuzată că l-a insultat pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan în postări pe social media vechi de câţiva ani, a început vineri, relatează dpa.

Kaftancioglu este percepută de multă lume drept unul din arhitecţii recentei victorii în alegerile de la Istanbul a lui Ekrem Imamoglu.

Actul de acuzare menţionează 35 de postări pe social media între 2012 şi 2017. Parchetul cere o sentinţă de până la 17 ani de închisoare, a anunţat CHP.

Pe lângă insulte aduse preşedintelui, ea este acuzată că a insultat Republica Turcă, provocând ură şi ostilitate în rândul poporului şi diseminând propagandă pentru o organizaţie teroristă.

"Deşi acest proces nu are un aspect juridic şi a fost deschis în întregime din motive politice, îmi voi exercita drepturile legale până la sfârşit, întrucât cred în democraţie şi justiţie", a postat pe Twitter Canan Kaftancioglu.

Noul primar al Istanbulului Ekrem Imamoglu şi-a început joi oficial mandatul, la patru zile după victoria decisivă într-un scrutin reluat la solicitarea Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), al lui Recep Tayyip Erdogan.

CHP susţine că AKP-ul aflat la putere "vrea să o pedepsească pe dna Kaftancioglu din cauza rezultatului alegerilor".

Investigaţia împotriva politicienei de opoziţie datează din ianuarie 2018, fiind declanşată cu doar două zile înainte de a fi aleasă şefa organizaţiei de la Istanbul, potrivit parlamentarului CHP Sezgin Tanrikulu.

Nicio acţiune nu a fost însă întreprinsă în cadrul investigaţiei până în mai acest an, chiar înainte de alegerile de la Istanbul.

Tribunalul a stabilit următoarea dată a procesului pentru 18 iulie.

Mai multe articole despre:
Recep Tayyip Erdogan Canan Kaftancioglu