MENIU

Cum se plantează, pas cu pas, trandafirii toamna. Sfaturi despre cum se face butășirea pentru a avea flori superbe în primăvara ce urmează

Cum se plantează, pas cu pas, trandafirii toamna. Sfaturi despre cum se face butășirea pentru a avea flori superbe în primăvara ce urmează.

Cum se plantează trandafirii

Cum se plantează trandafirii pas cu pas și ce trebuie să știi pentru a avea plante frumoase și pline cu flori.

Trandafirii sunt unele dintre cele mai apreciate flori. Se cultivă peste tot în lume și se găsesc sub diverse soiuri, unele mai frumoase decât altele. Deși, nu sunt plante foarte pretențioase, totuși, trebuie să țineți cont de unele reguli atunci când îi plantați. Asta dacă vă doriți ca plantele dumneavoastră să se prindă repede, să fie sănătoase și să dezvolte o inflorescență bogată.

Specialiștii recomandă ca ideală fiind plantarea acestora toamna.

Sfaturi pentru plantarea trandafirilor

Aveți grijă ca rădăcinile trandafirilor pe care vreți să-i plantați să nu fie uscate. De aceea, trebuie să le țineți în apă timp de câteva ore înainte de plantare sau chiar cu o zi înainte.

Locul unde îi veți planta este foarte important, deoarece aceste flori necesită soare mult, dar și spațiu suficient pentru a se dezvolta. Trandafirii trebuie să fie expuși la soare, cel puțin patru ore pe zi, în caz contrar se vor ofili.

De asemenea, solul în care îi plantați trebuie să fie nici foarte umed dar nici prea uscat. În momentul când îi plantați au nevoie de multă umiditate, dar după aceea nu trebuie să-i udați foarte des.Totodată, nici nu trebuie să fie plantați într-un loc mlăștinos, unde stă apa, pentru că răđăcinile plantei vor putrezi.

Solul în care alegeți să-i plantați trebuie să fie bine afânat, adică trebuie săpat adânc pământul. Rădăcinile plantei să fie bine curățate, iar cele uscate trebuie îndepărtate.

Gropile în care îi veți planta trebuie să fie potrivite pentru rădăcinile plantei. Dimensiunea potrivită a acestora ar trebui să fie de aproximativ de 40 x 40 x 40 cm sau o gaură de aproximativ două ori lățimea rădăcinilor plantei, pentru acelea care au rădăcină.

Trandafirii nu trebuie udați prea des

Pământul trebuie udat bine și să faceți un fel de noroi, apoi veți menține trandafirul fix la plantare, iar solul trebuie să se distribuie bine printre rădăcinile plantei. Puteți folosi la rădăcina plantei pământul cumpărat din magazinele de specialitate. Acesta este îmbogățit cu îngrășâmânt special. Apăsați apoi cu piciorul pâmântul din jurul plantei, dar atenție să nu-i striviți răđăcina.

Puteți folosi compost sau îngrășământ natural, aplicat la rădăcina plantei, când o plantați. Solul trebuie foarte bine tasat pentru a nu exista bule de aer.

Imediat după plantare udați cu apă din abundență, folosind cam 10 litri pentru fiecare plantă. În primele două săptămâni de la plantare folosiți aceeași cantitate o dată la 2-3 zile. (în cazul în care nu plouă).

Puteți proteja trandafirul de îngheț cu ajutorul pământului, pe care-l veți așeza în jurul tulpinii sale.

Când se plantează trandafirii sub sticlă 

Dacă vă întrebați când se plantează trandafirii sub sticlă și de ce, vă spunem noi. Cu toții ați văzut, cu siguranță, prin grădini, niște sticle de plastic tăiate și înfipte în pământ. Acestea sunt așezate cu scopul de a proteja plantele de îngheț.

Înmulțirea trandafirilor cu ajutorul sticlei de plastic este una dintre cele mai la îndemână metode și se poate aplica pentru toate soiurile de trandafiri.

Recoltarea butașilor pentru plantare se va face pe la sfârșitul lunii august sau chiar și în luna septembrie. Astfel că, se vor tăia de pe planta mamă butași verzi, care nu sunt încă foarte lemnoși și care să aibă circa 14 cm lungime. Aceștia se vor curăța de spini și li se vor lăsa doar două frunze în partea de sus și trebuie ținuți în apă pentru a nu se usca.

După plantare, acești butași trebuie acoperiți cu sticle pentru a fi protejați. Asta se face în special atunci când îi plantați toamna. Dar și primăvara îi puteți așeza sub sticlă, mai ales că în luna martie încă este destul de rece, în special nopțile când temperaturile pot ajunge sub pragul înghețului.

Ce trebuie să știți despre plantarea trandafirilor din comerț

Unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să țineți cont atunci când cumpărați butași pentru plantare, din comerț, este ca aceștia să fie de bună calitate. Cu toate că toate tipurile de trandafiri se plantează conform instrucțiunilor de mai sus, în cazul acestora trebuie să țineți cont și de instrucțiunile de pe ambalaj.

Un alt aspect important, despre cum se planteaza trandafirii în cazul celor din comerț, este să-i plantați într-un loc unde ajunge soarele în prima aparte a zilei. Dacă îi plantați de toamna, neapărat necesită protecție. Puteți, astfel, să-i acoperiți cu sticlă, fie cu un strat de paie și frunze, iar apoi cu un strat de pământ și lăsați acoperiți până la jumătatea lunii martie.

În general, trandafirii din comerț sunt crescuți în ghiveci, iar rădăcina acestora este mai puțin viguroasă. Ele sunt plante tinere și puțin viguroase. Iar până ajung la vigoarea unui trandafir crescut în grădină durează circa doi-trei ani, însă îngrijiți în mod corespunzător si plantați la loc însorit, vă vor face flori de care vă veți bucura întregul sezon.

Ce trebuie să faci cu bulbii florilor din grădină în luna octombrie, pentru a nu îngheța. Trucul știut doar de grădinarii cu experiență

 

sursa: Almanah Online