Cum se organiza un concurs de Miss, în România, în 1929. Care erau cerințele pentru fete
Primul concurs de miss a fost organizat în Vâlcea în 1929, anul în care izbucnea criză economică mondială. Regulamentul a fost unul extrem de strict, iar fetele care au lucrat ca manechin nu au avut voie să se înscrie la faza judeţeană a “Miss România”. Pentru a fi siguri că au suficiente competitoare, organizatorii le-au asigurat frumoaselor Vâlcii transport gratuit cu autobuzul până la sediul Prefecturi
Printre cei care s-au străduit ca totul să fie organizat ca la carte s-a numărat chiar şeful Prefecturii Vâlcea, care a dat sfoară-n tot judeţul cu privire la organizarea concursului de frumuseţe. „Veţi insista personal pe lângă domnişoarele cari ar întruni condiţiile cerute de regulament să ia parte la concurs”, le transmitea prefectul pretorilor, reprezentanţii săi care conduceau plăşile (n.r. -forma de organizare administrativ-teritorială în anii ’30, cuprindea mai multe sate şi comune dintr-o zonă). La primul concurs de frumusete s-au înscris 18 fete din tot judeţul Vâlcea, dar numai trei au fost selectate pentru finala concursului „Miss România”, unde premiul oferit de organizatori ajungea la 5000 de dolari. Din juriu au facut parte ziarişti locali, pictori, primarul oraşului şi prefectul de Vâlcea, cel care a fost de altfel desemnat şi preşedinte al juriului. “Concursul intitulat “Frumuseţea Vâlcei” s-a desfăşurat în sala Prefecturii Vâlcea, în ziua de duminică 3 martie 1929, sub preşedinţia lui C. Tetoianu, prefectul judeţului.
Fetele, cu vârste între 16-25 de ani, “au fost transportate gratuit din judeţ cu automobile de curse”, maşini care asigurau în mod regulat curse de călători între Ramnicu Vâlcea, oraşul-reşedinţă de judeţ, şi diverse alte localităţi ale judeţului. Concurentele au defilat prin faţa juriului îmbrăcate în rochie de stradă, iar fotografiile au fost făcute de M. Pandelescu, de la Foto Royal din Râmnicu Vâlcea, urmând ca să apară în “Îndrumarea Vâlcei” şi în revista “Realitatea ilustrată”, scrie Constantin Poenaru, în revista Cultura Vâlceană.
Modelele şi cântăreţele nu aveau ce căuta la concursul de frumuseţe Regulamentul primului concurs de miss organizat în Râmnicu Vâlcea a fost unul extrem de strict. La Direcţia Naţională a Arhivelor Statului –Filiala Vâlcea s-a păstrat până astăzi un document transmis pretorului din Horezu de către prefect, în care se specifică clar ce condiţii trebuie să îndeplinească fetele care vor să se înscrie la concursul de frumuseţe. Pe lângă cerinţele legate de vârstă, organizatorii au impus o serie de condiţii privind conduita participantelor, iar fetelor care au lucrat ca model pentru o casă de modă li s-a transmis că nu au ce căuta la concurs, scrie Adevarul.