Cum se formează un uragan?
Deşi România este într-o zonă cu o climă temperat-continentală, se pare că fenomenele meteo extreme nu mai sunt o rarirate pentru ţara noastră, clima schimbându-se de la un an la altul.
Cum se formează uraganele?
Un uragan este o furtună în formă de vârtej care se formează desupra oceanelor în zonele tropicale de pe glob. Un ciclon tropical poate să aibă un diametru de câteva mii de kilometri şi este format din nori care se rotesc în spirală. Rotaţia se datorează unui sistem de vânturi circulare care pot depăşi viteza de 300 de km/h.
Energia colosală a ciclonului provine din condensarea la altitudine a vaporilor de apă care se formează la suprafaţa oceanului. Rafale de vânt convergente forţează intrarea aerului cald în atmosferă, unde eliberează căldura latentă pe măsură ce se transformă în nori şi ploaie. Schimbul de căldură de la suprafaţă creează vântul care urcă în spirală în jurul ochiului furtunii şi care face ca uraganul să crească în intensitate, alimentat de căldura oceanului şi de apa care se evaporă în continuare. Cantitatea de energie acumulată de un uragan depinde de cât timp acesta rămâne deasupra apelor calde.
Uraganele sunt cele mai dezastruoase catastrofe naturale de pe Pământ. Mai mulţi oameni sunt omorâţi anual de uragane decât de orice alt tip de furtună. Pe măsură ce se apropie de uscat, uraganul ia cu el apa mării, pe care o ridică la peste trei metri înălţime. Acest fenomen aduce apa pe uscat şi crează valuri uriaşe care pot depăşi şapte metri înălţime.
Valurile sunt responsabile pentru 90% din pierderile de vieţi omeneşti. Cel mai mare val înregistrat vreodată a avut 12 metri înălţime şi a lovit Golful Bengalului în 1737. Nu mai puţin de 300.000 de oameni au murit înecaţi atunci.