Cum se făceau bani la ministerul Elenei Udrea: comisioane de 10% pentru contracte
Servicii de consultanţă fictive, intermediari care făceau să dispară banii statului şi un comision obligatoriu pentru toate companiile care lucrau cu Ministerul Dezvoltării şi Turismului. Procurorii anticorupţie au stabilit că în perioada în care Elena Udrea a condus acest minister, o adevărată caracatiţă financiară a fost pusă în mişcare. Informaţiile apar în motivarea arestării fostului consilier şi partener de afaceri al Elenei Udrea, Tudor Breazu.
Procurorii anticorupţie au stabilit că în perioada în care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a fost condus de Elena Udrea, diverse persoane acţionau ca intermediari şi puneau la dispoziţie instrumentele necesare realizării unor circuite financiare complexe. Acestea dădeau aparenţa de legalitate operaţiunilor prin care sume de bani erau transferate în buzunarul unor funcţionari.
"Funcţionarea mecanismului a fost posibilă datorită unor persoane care nu lucrau în cadrul ministerului şi acţionau ca intermediari, punând la dispoziţie instrumentele necesare realizării unor circuite financiare complexe, care să dea o aparenţă de legalitate operaţiunilor prin care sumele de bani erau transferate în patrimoniul funcţionarilor", se arată în motivarea arestării fostului consilier şi partener de afaceri al Elenei Udrea, Tudor Breazu.
Mai mult, toţi cei care voiau să facă afaceri cu Ministerul Dezvoltării şi primeau diverse sume pentru serviciile prestate, trebuiau să achite un comision de 10% din banii încasaţi, mai acuză anchetatorii. Aceasta era practic mita pe care o plăteau pentru a primi acele contracte prin încredinţare directă.
Din documentele analizate de anchetatori, s-a stabilit că Elena Udrea era singurul om din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului care aproba finanţarea proiectelor derulate de instituţie. Iar criteriile de încredinţare erau arbitrare şi se modificau de la o situaţie la alta.
Iar ca autorităţile să nu facă legătura între firmele care primeau aceste contracte şi banii daţi drept mită, se realizau transferuri repetate printr-o serie de conturi, iar ministerul Turismului justifica plăţile drept operaţiuni de consultanţă. Acestea erau însă fictive, susţin procurorii anticorupţie, iar serviciile de consultanţă nu erau prestate în realitate.
Aceste motive stau la baza cererii de arestare preventivă solicitată de DNA faţă de Tudor Breazu, partenerul de afaceri al Elenei Udrea. Breazu, care administrează moşia de la Nana a Elenei Udrea, este acuzat de complicitate la luare de mită.