MENIU

Cum se depozitează corect mustul în timpul fermentării? Metoda simplă, dar puțin știută, prin care verificăm dacă aerul este toxic

Aerisirea spațiului de depozitare poate îndepărta pericolul

An de an, în perioada preparării mustului se produc intoxicări accidentale, uneori cu final tragic, provocate de amestecul gazos toxic din încăperile unde este depozitat mustul în fermentare. Chiar zilele trecute o femeie a murit, iar soțul ei este în stare gravă, după ce s-au asfixiat în beci. Specialiștii atrag din nou atenția asupra riscurilor și vin cu o serie de sfaturi care ne feresc de astfel de accidente.

Medicii spun că cea mai simplă metodă ar fi ca încăperea în care preparăm justul să fie bine aerisită. Cum însă multă lume face acest lucru în beciuri si pivnițe, o aerisite este mai greu de realizat. Sigur, am putea folosi un ventilator, însă în astfel de situații prevenția este esențială. O metodă tradițională, folosită de sute de ani, este aceea de a intra în beci cu o lumânare aprinsă. Dacă flacăra se stinge, înseamnă că nu există suficient oxigen și deci nu este sigur să intrați.

Tragedie într-o comună din Iași. Un bărbat a stat o noapte întreagă în BECI, lângă cadavrul soției sale, fără să se poată

Spre deosebire de sobe, care emană monoxid de carbon, în urma procesului de fermentare a sucului de struguri rezultă bioxid de carbon. Gazul este la fel de periculos, pentru că îngreunează oxigenarea sau chiar o blochează, în funcție de concentrație.

„Când acest gaz se acumulează într-un spațiu închis, cum ar fi un beci, înlocuiește oxigenul, creând un mediu periculos pentru oricine intră. Practic, este ca și cum le-ar pune cine o pernă pe față. Lipsa de oxigen în acel mediu face ca respirația și circulația să se oprească, ceea ce duce la deces,", a explicat Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași, pentru ZdI.

În absența oxigenului în aerul respirat, se instalează o stare de confuzie și apar modificări ale ritmului cardiac, inima și creierul fiind profund afectate.

Mai multe articole despre:
depozitare must beci fermentatie toxic deces