Cum se calculează pensiile în România! Ce pensie vei avea la bătrâneţe în funcţie de salariul lunar
Sistemul de pensii actual nu dă şanse mari românilor la un trai decent la bătrâneţe. Factorii sunt mai mulţi şi se referă atât la nivelul salarizării cât şi la nivelul cotizării. Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.
Punctajul mediu anual reprezintă media punctajelor realizate în fiecare an. La rândul lor, acestea se calculează prin însumarea numărului de puncte realizat în fiecare lună din anul repectiv, suma care apoi se împarte la 12.
Punctajul lunar se obţine prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile şi adaosurile - sau după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale - la salariul mediu brut lunar din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
Prin urmare, punctajul final poate fi cunoscut abia la finele perioadei de contribuţie. La rândul său, valoarea punctului de pensie se modifica de la an la an.
Un lucrător român cu diplomă de bacalaureat care se pensionează astăzi, după ce a încasat toată viaţa salariul minim în plată în România şi a cotizat peste 46 ani la fondul de pensii încasează o pensie de doar 658 lei pe lună.