MENIU

Cum se bombardează corect un asteroid care vine spre Pământ

Una dintre cele mai bune variante pentru a scăpa de un asteroid care pune viața de pe Terra în pericol, ar fi să-l bombardăm, spun specialiștii. Însă, dacă această operațiunea nu se desfășoară într-un mod corect, s-ar putea produce o adevărată catastrofă.

În acest sens, oamenii de știință au găsit trei moduri prin care un asteroid ar putea fi bombardat, în mod corect. Prima, va fi testată în anul 2021 de NASA și presupune utilizarea unui bombe nucleare doar pentru a schimba direcția asteroidului. Așadar, scopul metodei nu este acela de a-l face pulbere, ci să-l facă să se lovească de altul. Potrivit celor de la NASA, impactul ar trebui să se producă în anul 2022, dacă totul merge cum trebuie.

Cea de-a doua variantă nu ar fi posibilă fără gravitație, de aceea este nevoie de o bombă nucleară pentru a împinge încet un asteroid periculos către o planetă sau satelit natural care exercită gravitație.

Iar ultima metodă implică bombardarea directă a asteroidului pentru a-l încetini. Însă, poate fi aplicată doar în cazul asteroizilor care au diametrul de un kilometru sau mai mare.

Ce s-ar întâmpla dacă bombardarea asteroizilor nu s-ar face ca la carte

După cum ai observat toate metodele de mai sus au același rezultat - schimbarea traiectoriei unui asteroid. Asta pentru că, uneori pentru a schimba direcția unui asteroid printr-o explozie nucleară, nici nu e nevoie să-l lovești în plin. E suficient ca detonarea bombei să de facă în preajma acestuia, iar radiațiile vor face toată treaba, adică vor încinge o parte din suprafață până când se va rupe.

Astfel, asteroidul va deveni mai mic și mai lent, iar Pământul va avea suficient timp pentru a se feri de pericol. Însă, în cazul în care bombardarea asteroizilor se face în mod direct, bucățile imense desprinse din corpul asteroidul ar putea distruge planeta.

Asteroidul este o rocă cu un diametru mai mic de 1.000 kilometru, de obicei compusă din carbon sau metale. De obicei, asteroizii orbitează Soarele. Majoritatea asteroizilor din Sitemul nostru Solar se află în centura dintre planetele Marte și Jupiter.

Sursă

Mai multe articole despre:
asteroizi bombardare