MENIU

Cum s-au recalculat pensiile. Explicații oficiale de la ministrul Muncii! Contribuțiile luate în calcul

Cum s-au recalculat pensiile. Explicații oficiale de la ministrul Muncii

În exclusivitate la Realitatea PLUS, Simona Bucura Oprescu, a explicat cum au fost recalculate pensiile românilor. Ministrul Muncii a specificat ce contribuții s-au luat în calcul. 

„Avem contribuțiile plătite în perioada de activitate, datorită cărora avem punctele de contributivitate. De altfel, acestea au cea mai mare pondere în calculul pensiei. Este o parte a totalul punctelor acumulate, cu care se înmulțește valoarea punctului de referință pentru a obține cuantumul pensiei.

Deci, contribuțiile plătite în perioada de activitate sunt cele care ne dau punctele de contributivitate. Vechimea în muncă fiindcă recompensăm muncă și stagiile mai lungi de cotizare, pentru stagiile peste 25 de ani, aduc puncte de stabilitate pentru pensionari. Iar pentru perioadele necontributive, pentru a încuraja pe tineri să meargă la școală, adică pentru aceste perioade, studii, șomaj, concedii medicale, stagiu militar, detenție politică, adică situații în care mergi pentru a obține o diplomă, ești într-o situație independentă de voința ta, dar pentru care vei obține un punctat suplimentar de 0,25 puncte pe an, dar aceste perioade necontributive nu sunt parte a stagiului de cotizare.

Deci ai punctat suplimentar, dar nu ai stagiul de cotizare, datorită lor obții puncte asimilate”, a spus ministrul Muncii.

Ciolacu a cerut ministrului Muncii un raport despre deciziile de recalculare: Pensionarii să fie informați oficial că pensia lor NU scade!