MENIU

Cum să-ți întărești sistemul nervos. Ce recomandări dau specialiștii

Cum să-ți întărești sistemul nervos și ce nutrienți trebuie să consumi pentru a scăpa de stres, a avea o viață sănătoasă și o stare mentală echilibrată.

Cum să-ți întărești sistemul nervos

Plantele și remediile naturiste, dacă vor fi folosite pe termen lung, vor ajuta la refacrea sinapselor nervoase. Cele mai multe terapii folosite pentru tratamentul afecțiunilor sunt bazate pe nutriție, plante medicinale, exerciții fizice, dar și pe modificări ale stilului de viață.

Atunci când suntem stresați și anxioși este important să ne schimbăm stilul de viață. Hrana nesănătoasă contribuie la  agravarea tulburărilor sistemului nervos. În multe situații cauza depresiei este legată de absența unor nutrienți necesari organismului. Îmbunătățind dieta, stările depresive se pot ameliora.

Totodată, o dietă sănătoasă vă ajută la consolidarea unui sistem nervos sănătos. Alimentația organică, dar și o dietă adaptată fiecărui anotimp sunt reguli ce trebuie respectate pentru a avea o viață sănătoasă.

Iată câteva sfaturi pentru a avea un sistem nervos puternic și o sănătate bună.

  • Consumați alimente de sezon;
  • Consumați pe cât posibil alimente crude și neprocesate, sau cel puțin, minim procesate;
  • Evitați alimentele ce conțin conservanți, coloranți sau alți aditivi chimici;
  • Mâncați cât mai diversificat;
  • Alegeți să consumați doar alimente care vă plac.

10 semne ca ești epuizată emoțional fără să îți dai seama. Aceste simptome nu își găsesc răspunsul la doctor

Nutrienți necesari

O dietă potrivită pentru un sistem nervos sănătos constă în consumul de alimente care alcalinizează organismul. De exemplu, legumele cu frunze de culoatre verde-închis, proteinele, cerealele integrale, produsele lactate de cultură (iaurt, chefir), fructele acre (citrice, vișine) semințele și alunele sunt recomandate.

Iată câteva minerale și vitamine necesare pentru a avea un sistem nervos sănătos.

Calciu

Are rolul de a întări oasele și a dinții. Dar, pe lângă acestea, calciul este esențial în menținerea sănătoasă a funcției nervoase. Dacă avem calcemia sangvină în parametri normali, acest lucru va preveni nervozitatea, iritabilitatea, spasmele musculare, crampele musculare și insomnia.

Calciul poate fi asimilat din alimente precum: produsele lactate, algele marine, spanac, broccoli, sfeclă, pătrunjel. De asemenea, se găsește în migdale, semințele de susan, urzici sau ovăz.

Vitamina B

Complexul de vitamine B conține 11 vitamine esențiale. Toate sunt interdependente și absolut necesare pentru sănătatea psihică, pentru echilibrarea sistemului nervos, dar și pentru un metabolism sănătos.

Simptome precum irascibilitatea, nervozitatea, atacurile de panică, anxietatea, depresia sau tendințele suicidale, acestea sunt semnale care indică o deficiență de vitamine B.

Un exces al unui tip de vitamina B, pe o perioadă îndelungată, va duce la un deficit al celorlalte tipuri de vitamina B. Aceste vitamine sunt eficiente doar dacă sunt administrate sub formă de complex.

De remarcat faptul că pentru combaterea stresului se recomandă consumul de vitamina B5. Alături de vitamina C, vitamina B6 ajută la formarea serotoninei, responsabilă de stabilizarea stărilor emoționale și a somnului.

Vitamina B se găsește în legumele cu frunze de culoare verde-închis, în cereale, iaurt, chefir, fasole uscată. Alunele și semințele sunt, de asemenea, bogate în vitamine B.

Spirulina

Este o algă de culoare verde-albăstrui și este un nutrient excelent pentru sistemul nervos. Spirulina este bogată în vitamina B și acid gemelinoleic, care ajută la reducerea inflamațiilor și implicit la calmarea nervilor. Spirulina se găsește și sub formă de pastile și de pudră.

Citeste continuarea pe Almanah Online

Mai multe articole despre:
sistem nervos sanatate terapii alimente