Cum să tratezi rapid alergiile ochiului
Alergiile ochiului afectează anual aproximativ 20% dintre cetățeni, dar de acest tip de neajuns se plang tot mai multi oameni. Iar varsta scade, spun medicii. C
Cum se ajunge aici? Vorbim mai întâi de rinita alergică, manifestată prin strănut, secreții nazale abundente și congestie, afecțiune declanșată de agenți inhalați din aer. Este vorba de polen, praf, acarieni si mucegai. Persoanele cu rinită se îmbolnavesc foarte adesea și de conjunctivită alergică.
Aproximativ jumătate dintre ele suferă și de alte boli alergice, sau au antecedente din aceasta categorie în familie. Tineti insa cont de faptul ca trei sferturi dintre alegiile ochiului sunt sezoniere. Simptomele sunt mâncarime, înroșirea ochilor, lăcrimare, edem, sau umflarea conjunctivei, adică a mucoasei ochiului, sau a pleoapelor, și eliberarea unei secreții mucilaginoase. Deși aceste simptome sunt extrem de deranjante, puteți să fiți siguri că nu reprezintă o amenințare în ceea ce privește afectarea vederii.
Conjunctivita nu este greu de diagnosticat, dar testarea cutanată este bine venită și de mare ajutor pentru a se putea depista eventualii factori alergeni care stau la originea simptomelor. În cazul în care simptomele nu răspund rapid la tratament, este foarte posibil să aveți alta afecțiune, care imită foarte bine semnele conjunctivitei alergice. Prima linie de apărare împotriva conjunctivitei este aceea de a ocoli potentialii factori declansatori. Spre exemplu, dacă sunteți alergici la pisici, evitați-le! Sau dacă ați intrat în contact cu o felina, spălați-vă imediat pe mâini.
În cazul în care sunteți alergic la polen, pastrați ferestrele locuinței închise, iar în sezonul in care acest agent explodeaza, un purificator de aer este mai mult decât bine venit. Evitați frecarea ochilor! Țineți cont de faptul că lacrimile artificiale, care pot fi găsite fără prescripție specială, pot ajuta, prin diluarea factorilor alergeni din ochi. Pentru conjunctivitele alergice severe, care nu răspund unuit tip de tratament mai blând, există terapii care conțin corticosteroizi și fluormetolonă.
Atenție, însă, acest gen de tratament trebuie urmat numai la indicația unui oftamolog. Nu neglijați problemele ochilor, chiar și sezoniere, deoarece vor ajunge să aibă un aer obosit și vă dau o mină morocănoasă. Căci nu uitați, ochii sunt oglinda sufletului!