MENIU

Cum să sterilizezi corect borcanele. Cele mai eficiente metode, care vor păstra conservele nealterate chiar si fără conservanți

Cum să sterilizezi corect borcanele. Cele mai eficiente metode, care vor păstra conservele nealterate, chiar și fără folosirea conservanților.

Un borcan sterilizat și curat este esențial pentru longevitatea și buna păstrare a conținutul dinăuntrul acestuia, pentru care cu siguranță ați alocat timp și resurse prețioase. Prin sterilizare sunt îndepărtate orice bacterii sau tipuri de ciupercă ce se pot strecura neobservate, protejând astfel produsul de o potențială infectare sau stricare prematură. Este important să nu săriți peste acest pas dacă vă gândiți să faceți dulceață sau orice alt produs la borcan.

Iată câteva metode eficiente de sterilizare a borcanelor

1. Verificați borcanele pentru a nu fi sparte sau ciobite, deoarece un borcan ce nu este în stare perfectă s-ar putea sparge sau crăpa din cauza temperaturilor ridicate necesare procesului de sterilizare.

2. În cazul în care borcanele sunt etichetate, eticheta ar trebui îndepărtată pentru a nu fi distrusă pe durata procesului. Acestea pot fi răzuite cu un burete mai aspru de bucătărie sau chiar de sârmă, fiind înmuiate inițial în apă caldă.

3. La finalizarea procesului de sterilizare, nu adăugați un conținut rece într-un borcan fierbinte sau vice-versa, deoarece borcanul se poate sparge.

Tot ce rămâne acum este să trecem direct la treabă, la procesul de sterilizare. Acesta poate fi realizat prin diverse metode, iar astăzi vă vom povesti despre fiecare.

Cum se face bulionul tradițional. Rețeta din doar două ingrediente a lui Radu Anton Roman

În cuptor

Pentru a steriliza borcanele la cuptor, trebuie întâi să preîncălziți cuptorul la 140°C. În timp ce temperatura crește, puteți spăla borcanele în apă caldă, cu un detergent de vase. Nu uitați să clătiți adecvat borcanele la final, pentru a nu rămâne urme de detergent. Uscarea borcanelor nu este necesară.

Întindeți o foaie de copt într-o tavă, pe care mai apoi puneți borcanele în așa fel încât să nu se atingă între ele. Tot ce rămâne de făcut este să puneți tava cu borcane la cuptor timp de 20 de minute și să așteptați. Între timp, puteți opta pentru spălarea capacelor de borcan și sterilizarea acestora într-o tigaie cu apa, pentru aceeași durată. Nu uitați că borcanele reci se pot sparge cu ușurință dacă produsul introdus are o temperatură opusă!

În cuptorul cu microunde

Această metodă de sterilizare este un mod eficient, rapid și la îndemână, în special dacă deja tocmai ați alocat tot spațiul din cuptor unei tăvi cu borcane și nu mai dispuneți de spațiu sau extra timp de așteptare. Introducerea în cuptorul de microunde a borcanelor cu capace metalice sau orice alta componentă ce conține metal este strict interzisă, deoarece poate cauza un pericol cu ușurință.

Începeți prin spălarea sârguincioasă a borcanelor cu apă și detergent de vase, după care le puteți clăti și pune direct la cuptorul cu microunde la programul cel mai puternic. Este esențial ca acestea să fie uscate în totalitate la finalul acestui proces. Odată terminate de uscat la cuptor, asigurați-vă că umpleți borcanele cu produs cât încă sunt calde sau fierbinți.

Cât se fierbe apa de la gogoșarii în oțet, ca aceștia să rămână crocanți

Mașina de spălat vase

Sterilizarea borcanelor la mașina de spălat este pe cât de simplu pe cât pare. Tot ce trebuie să faceți este să puneți borcanele în mașină la temperatura maximă de care dispune, cum ar fi 70°C. Lăsa-ți borcanele să treacă printr-un ciclu de spălare, până când borcanele sunt 100% uscate. Iar treaba este gata!

Sterilizarea borcanelor un proces vital pe care ar trebui mereu să îl luăm în considerare atunci când ne gândim să facem dulceață delicioasă, compot de calitate sau orice alt produs bun. Dacă ați rămas fără borcane în cămară pentru noul sezon, vă așteptăm cu drag cu produse și mărimi variate și mai ales de calitate.

Fierte intr-un vas cu apă

Aceasta metodă este cea mai la îndemână și accesibilă oricui. Puteți să puneți apă la fiert într-o oală mai mare, iar în momentul în care apa a ajuns la punctul de fierbere introduceți borcanele în apă și lăsați să fiarbă timp de 5 minute. Apoi scoateți cu atenție borcanele și așezati-le cu gura în jos pe un prosop curat. Lasați-le să se usuce și pe urmă le puteți folosi pentru conservele pe care le pregătiți.