MENIU

Cum să slăbeşti uşor cu dieta călugărilor de pe Muntele Athos. Cel mai sănătos regim

Dieta călugărilor de la Muntele Athos

Te-ai săturat să te înfometezi și să calculezi caloriile? Avem o veste bună pentru tine. Dieta călugărului grec te învață să mănânci sănătos și te ajută să slăbești rapid, fără efort și suferință.

Richard Storey, Sue Todd și Lottie Storey au publicat cartea numită „Dieta de pe Muntele Athos“ după aproximativ 15 ani de cercetare și studiu dedicat felului de viață și regimului alimentar al călugărilor care trăiesc aici. De altfel, regimul mediteraneean este recunoscut în întreaga lume ca fiind unul dintre cele mai sănătoase.

Călugării de la muntele Athos nu consumă carne (doar pește în zilele care nu sunt de post), dar cei trei autori au elaborat un plan de dietă care include în meniul zilnic al oamenilor obișnuiți mici cantități de carne albă. Se pare că acești călugări trăiesc cu zece ani mai mult decât conaționalii lor mireni. Autorii care au studiat regimul de viață al călugărilor din Grecia au constatat că este vorba despre o dietă mediteraneeană, alcătuită aproape în întregime din produse alimentare neprocesate.

Însă cel mai important  este faptul că ei împart săptămâna în trei categorii de zile în ce privește alimentația: au trei zile de moderație, trei zile de post și o zi de ospăț. De obicei, zilele alternează, însă pot fi schimbate pe parcursul săptămânii după dorință, astfel încât planul alimentar să se adapteze stilului de viață propriu. În plus, călugării duc o viață activă și se mișcă mult în aer liber, mănâncă moderat (chiar și în ziua de răsfăț) și nu se înfometează niciodată. Un alt element important subliniat de autorii cărții este că masa se ia în liniște, în timp ce călugării ascultă rugăciunile zilnice.

Cele 3 etape ale dietei

În zilele de post, trebuie să renunți la produse lactate, pește, carne, ouă și ulei. Consumă doar fructe, legume, nuci, semințe.

Zilele de moderație permit trei mese cu preparate mediteraneene sănătoase, cu produse proaspete și conținut redus de grăsimi. Sunt permise produsele lactate, uleiul de măsline, peștele, puiul și ouăle. Zahărul, carnea roșie și alimentele procesate sunt însă interzise. Alcoolul este permis, dar în cantități moderate.

Ziua de ospăț (sau de răsfăț culinar) este lipsită de orice interdicție. Este permis orice, de la friptură până la tort de bezea, de la cocteiluri cu zahăr până la ciocolată. Este bine să fii atentă la mărimea porțiilor.

Richard Storey, unul dintre autorii dietei călugărilor de la muntele Athos, i-a vizitat pe aceștia timp de 15 ani, scrie femeia.ro. Studiind de aproape regimul de viață al călugărilor, el a ajuns la concluzia că un om poate slăbi până la 10 kg într-o săptămână urmând dieta. Mai mult, este vorba despre un regim sănătos, în care nu trebuie numărate caloriile.