Cum să scoateți chimicalele periculoase din fructe și legume
Cele mai multe vegetale sunt tratate cu ierbicide şi pesticide, care pot fi eliminate prin folosirea unor soluţii de curăţare. Legumele şi fructele sunt “agresate” în fel şi chip până ajung în casele noastre: sunt stropite din belşug pentru a se păstra cât mai bine, iar culegătorii, maşinile de transport sau tarabele din pieţe le pot contamina cu bacterii precum listeria, salmonella sau E.coli.
“Mulţi poluanţi şi pesticide care rămân pe suprafaţa alimentelor sunt lipofile. Simpla spălare cu apă nu le va îndepărta” spun specialistii in nutritie
Experţii detaliază câteva metode de a elimina din pericolele de pe aceste alimente.
1. APĂ CU OŢET
O metodă tradiţională este clătirea cu apă şi oţet de mere. Umpleţi un bol mare de salată cu apă în care turnaţi oţet de mere. Folosiţi aproximativ o lingură de oţet pentru fiecare litru de apă. Clătiţi apoi temeinic, sub un jet de apă rece. Folosiţi aproximativ o lingură de oţet pentru fiecare litru de apă. Lăsaţi legumele sau fructele în apă timp de zece minute şi curăţaţi apoi mizeriile. În cazul cartofilor, morcovilor sau păstârnacului, le puteţi curăţa folosind o perie curată.
2. BICARBONAT DE SODIU
Puneţi vegetalele într-un castron cu apă în care aţi adăugat trei-patru linguriţe de bircabonat de sodiu. Lăsaţi-le preţ de câteva minute şi apoi clătiţi sub un jet puternic de apă. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit şi la curăţarea frigiderului, pentru a scăpa de mirosurile neplăcute.
Un experiment făcut chiar în România a dovedit că fructele din supermarketuri sunt tratate cu chimicale.
Un român a făcut un experiment interesant: a luat un măr de import, l-a ţinut vreme de şase luni la temeparatura camerei, iar rezultatul l-a postat pe Facebook: fructul s-a uscat, dar, în afară de asta, arată foarte bine. Mărul nu s-a stricat şi este în continuare comestibil. Nu ştim dacă în ţara lui de origine a fost stropit cu chimicale, însă ideea e că fructul poate fi consumat şi la luni bune după ce a fost cules.