MENIU

Cum să prepari chiar tu cel mai pufos cozonac pentru Paşte - secretul dezvăluit

Cum să prepari chiar tu cel mai pufos cozonac pentru Paşte - secretul dezvăluit 

Mai sunt doar câteva săptămâni până la Sărbătorile Pascale, iar cei mai mulţi dintre noi ne gândim deja la cumpărăturile pe care trebuie să le facem, printre acestea numărându-se şi cozonacii, prăjitura nelipsită de pe masa de sărbătoare. 

Dar dacă în acest an ne-am surprinde familia cu cel mai pufos cozonac făcut chiar de noi?

Pentru a realiza cel mai pufos cozonac aveți nevoie de:

un kg faină albă
8 gălbenuşuri, la temperatura camerei
50 grame de drojdie
500 ml lapte
1 ou mic, amestecat cu 4-5 linguri lapte, pentru uns
200 grame unt + plus 30 gr pentru uns tavile
esență de rom și vanilie
două linguri ulei
3 linguri coajă de lămâie și portocală
300 grame de zahăr
o linguriță de sare


Pentru a prepara umplutura:

250 grame de miez de nucă copt, măcinat
8 albușuri bătute spumă
esență de rom
3 linguri cacao
300 grame de zahăr


Cum se prepară?

Într-o cană cu lapte cald se desfac 3 linguri din faina. Când s-a mai racit, se adauga drojdia si o lingura rasă de zahar. Se amestecă, apoi se lasă să crească într-un loc cald până îşi dubleaza volumul. Gălbenuşurile se bat spumă cu zahărul într-un castron adânc. Se adaugă sarea, uleiul, esenţele, coaja de lămâie şi de portocală şi 100 g de unt topit.

Maiaua se toarnă peste gălbenuşuri. Se adaugă laptele calduţ şi se amestecă. Faina se încorporează treptat şi se frământă bine până ce aluatul începe să se desprindă de pe mâini. La final se adaugă restul de 100 g de unt, topit. Aluatul se împătureşte, să prindă aer, până se încorporează tot untul.


Vasul se acoperă şi se lasă la crescut 50-60 de minute, până îşi dublează volumul.

Între timp se pregăteşte umplutura şi se dă drumul la cuptor, să se încingă. Albuşurile se bat spumă. Se adaugă zahărul şi se amestecă până se întăresc. La final se adaugc cacao. Când a crescut suficient, aluatul se împarte în patru părţi egale. Pe un blat uns cu puţin ulei se întinde câte o foaie de aluat, cu mâinile, potrivită ca lungime cât sa încapă tava de cozonac. Într-un capăt, se întinde umplutura, apoi se rulează. Se pune în tava unsă cu unt şi tapetată cu hârtie de copt. Se unge cu puţin lapte şi ou, se presară zahăr şi se mai lasă 20-30 de minute la crescut. 


Când şi-au dublat iar volumul, cozonacii se dau la cuptor 45-50 de minute, după care se înţeapă cu o scobitoare pentru a vedea daca mai rămâne coca pe el sau dacă este copt.

Câteva trucuri pentru cozonaci pufoși:

Ingredientele trebuie să aibă aceeaşi temperatură! Scoate ouăle cu o zi înainte din frigider pentru a le permite să ajungă la temperatura camerei. Făina trebuie să fie uscată şi tot la temperatura camerei.
Bucătăria trebuie să fie călduroasă şi, după ce faceţi aluatul, e bine să nu deschideţi uşa sau geamul, pentru a nu se face curent. Toate ingredientele lichide trebuie să fie călduţe – nu foarte fierbinţi, nu foarte reci.
Când amestecaţi drojdia, apa şi făina nu adăugaţi sare! Vasul în care frământaţi aluatul trebuie să fie călduţ. Pentru asta, îl puteţi clăti cu apă fierbinte şi apoi şterge foarte bine.
Cozonacul va avea o culoare frumoasă dacă frecaţi ouăle cu puţină sare. Zahărul se va încorpora mai uşor dacă este topit în lapte.

Sursa

Mai multe articole despre:
Paşte cozonac reţetă pufos