MENIU

Cum sa prepari cel mai fraged aluat. Ingredientul secret pentru cel mai bun blat de pizza

Cum sa prepari cel mai fraged aluat. Ingredientul secret pentru cel mai bun blat de pizza. Iată ce trebuie să știi.

Aluatul fraged pe bază de iaurt este o variantă ușor de prepara, acest tip de aluat poate fi folosit într-o gamă largă de rețete, de la tarte și plăcinte până la biscuiți și pateuri. Iată cum poți prepara un aluat fraged pe bază de iaurt.

Trucuri pentru un aluat fraged 

Folosește iaurtul și untul foarte reci, chiar ușor congelate pentru că temperaturile scăzute previn topirea grăsimii, ceea ce contribuie la obținerea unui aluat fraged și pufos.

Dacă nu ai iaurt, îl poți înlocui cu smântână sau lapte bătut, care au un conținut similar de grăsime și aciditate. Kefirul este, de asemenea, o alternativă bună.

 Este unul dintre acele aluaturi care nu necesită o frământare excesivă. Amestecă doar cât să încorporezi ingredientele.

Prea multă frământare va face aluatul tare. Dacă aluatul este prea lipicios, adaugă câte o lingură de făină, amestecând ușor până obții consistența dorită. Dacă este prea uscat, adaugă puțin iaurt suplimentar.

După ce termini de frământat, lasă aluatul să se odihnească la frigider cel puțin 30 de minute înainte de a-l folosi. Acest pas ajută la relaxarea glutenului și face aluatul mai ușor de întins.

Rețetă de aluat fraged pe bază de iaurt

Pentru preparatele dulci, poți adăuga în aluat vanilie, puțin mai mult zahăr și unt topit. Chiar dacă aluatul nu crește în primele 30 de minute, nu te îngrijora pentru că va crește în timpul coacerii.

Ingrediente

  • 250 g făină
  • 100 g unt rece (de la frigider)
  • 100 g iaurt (de preferat iaurt grecesc sau alt iaurt gras)
  • 1 lingură zahăr (opțional, pentru preparate dulci)
  • 1 praf de sare
  • 1/2 linguriță praf de copt (opțional, pentru un aluat mai pufos)

Cu ce poți înlocui zahărul. Alternative sănătoase

Mod de preparare:

Untul scos din frigider și se taie în cubulețe mici. Untul trebuie să rămână rece pe tot parcursul preparării aluatului. Într-un bol mare, se cerne făina și se adăugă sarea, zahărul (dacă este necesar) și praful de copt. Se amestecă bine pentru a omogeniza ingredientele.

Apoi se adaugă cubulețele de unt în amestecul de făină. Folosind vârfurile degetelor sau un robot de bucătărie, se freacă untul în făină până când se obține o textură nisipoasă, similară cu pesmetul. În centrul amestecului de făină și unt, se pune iaurtul.

Se folosește o furculiță sau o spatulă pentru a începe să se amestece ușor ingredientele până se formează un aluat omogen.

Se frământă aluatul rapid, dar nu exagerat, doar cât să se lege ingredientele. Dacă aluatul este prea lipicios, se poate adăuga puțină făină suplimentară.

Se învelește aluatul în folie alimentară și se lasă la frigider timp de 30 de minute. Acest pas ajută la relaxarea glutenului și la obținerea unui aluat mai fraged.

După ce a stat la frigider, se scoate și se întinde cu un sucitor pe o suprafață ușor înfăinată. Se urmează în continuare pașii rețetei, în funcție de preparatul la care este folosit aluatul.

Rețetă de gogoși pufoase. Secretul care le face moi de se topesc în gură

 

sursa hellotaste.ro