Cum să îți deschizi o afacere de sute de mii de euro pe banii Uniunii Europene
În cazul în care vrei să îți deschizi o afacere și ești în căutarea unei finanțări, e bine de știut că poți obține sute de mii de euro chiar de la Uniunea Europeană.
Antreprenorii se pot înscrie pentru fondurile europene din Programul Operațional Regional (POR). Liniile de finanțare încep de la 25.000 de euro și ajung până la 200.000 de euro. Depunerile de proiecte și cererile de finanțare se fac în sistemul electronic MySMIS 2014, în perioada 08.07.2019 ora 12:00 și 08.11.2019 ora 12:00.
În total, bugetul disponibil pentru acest apel de proiecte este de 77,4 milioane de euro și împărțit pe cele cinci regiuni de dezvoltare ale țării, anume: Nord Est (județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui), Sud Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea), Sud Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea), Vest (Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara) și Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu).
Ce condiții trebuie să îndeplinești să iei bani de la UE
- Firma trebuie să aibă maxim nouă salariați, iar cifra de afaceri anuală netă să nu fie mai mare de 2 milioane de euro.
- Compania trebuie să fi fost activă pe o perioadă de cel puțin un an fiscal și nu a avut activitatea suspendată temporar.
- O firmă care depune cererea de finanţare în cursul anului 2019, trebuie să fi fost înfiinţată cel mult la 3 ianuarie 2018 (prima zi lucrătoare din anul 2018) și să fi înregistrat profit din exploatare la 31 decembrie 2018.
- Solicitantul a înregistrat un număr mediu de salariați de cel puțin 1, în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare sau are cel puțin 1 salariat cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată
Regiunea care primește cel mai mare buget, de 26,26 milioane de euro. Aceasta este urmată de Centru (cu 14,47 milioane de euro), apoi Sud Vest Oltenia cu 13,03 milioane euro și de Sud Est (12,91 milioane de euro), iar pentru Vest sunt disponibile 10,77 milioane de euro.
Mare parte din sumă (85%) provine de la Comisia Europeană, restul de 15% fiind de la bugetul de stat. Fiecare aplicant va putea obține din fonduri publice maximum 90% din cheltuielile eligibile. Astfel, fiecare afacere beneficiară trebuie să contribuie din surse proprii cu cel puțin 10% din valoarea eligibilă a proiectului, pe lângă cheltuielile neeligibile.real