MENIU

Cum să faci faţă maratonului culinar din perioada sărbătorilor

 Cârnaţi de casă

Începe sezonul meselor pline cu bunătăți tradiționale: sarmale, tobă, răcituri, cârnați, cozonaci. Din Ajunul Crăciunului până la Sfântul Ioan, în casele românilor se desfășoară un adevărat maraton culinar de 14 zile. Cum obiceiurile românești sunt destul de greu de schimbat, nutriționiștilor nu le rămâne decât să dea undă verde la preparate specifice Sărbătorilor, dar cu o condiție esențială: cumpătarea. Altfel spus, este permis să mâncăm din toate, dar câte puțin. Persoanele care au ținut post și cele care au afecțiuni cronice digestive, diabet, boli cardiace, renale sau hepato-biliare trebuie să acorde multă atenție față de cantitatea și tipul de alimente sau băuturi pe care le consumă, pentru a preveni apariția unor complicații. Iată și alte recomandări care vă vor ajuta să evitați problemele digestive în perioada Sărbătorilor, potrivit specialiştilor GTS Solution.

Sfaturi ca să nu ajungeți de la bal la spital

Produsele tradiționale de Crăciun sunt extrem de greu de digerat, din cauza conținutului mare de grăsimi și proteine și constituie adevărate „bombe calorice”. Carnea grasă, prăjelile, tocăturile, cozonacii, maioneza, prăjiturile cu cremă, consumate în exces și însoțite de alcool, pot provoca de la simple indigestii și enterocolite până la redutabile colici biliare, pancreatită acută, comă diabetică sau hepatică ș.a. Pentru a evita aceste pericole, respectați următoarele sfaturi ale nutriționiștilor:

* Limitați-vă la porții mici, mâncați eșalonat, în mai multe reprize. Nu vă grăbiți să mâncați la o singură masă toate felurile de mâncare preparate.

* Evitați să începeți masa de Crăciun sau de Revelion cu stomacul gol. Mâncați ceva ușor la micul dejun, respectiv pe timpul zilei.

* Nu mâncați la ore foarte târzii în ziua precedentă și nu vă culcați cu stomacul plin.

* Feriți-vă de asocierea la aceeași masă a băuturilor carbogazoase și/sau alcoolice, prăjelilor, tocăturilor, grăsimilor, murăturilor și dulciurilor, aceasta fiind o adevărată „bombă” care declanșează problemele digestive.

* Consumați fructe și legume crude, care ușurează digestia.

* Mâncați lent și mestecați îndelung alimentele, pentru a facilita activitatea corectă a stomacului.

* Hidratați-vă corect cu apă și sucuri naturale.

* Ieșiți la aer curat, faceți o plimbare după masă sau chiar câteva exerciții ușoare.

* Dacă aveți afecțiuni cronice, nu uitați de indicațiile medicului privind regimul și tratamentul medicamentos.

Mica farmacie de acasă

Medicii ne sfătuiesc să revizuim mica trusă farmaceutică de acasă, astfel încât să avem la îndemână soluțiile care să ne ajute la nevoie, cum ar fi:

Infuziile din plante (sunătoare, mentă, gălbenele, păpădie, anghinare) sunt recunoscute pentru proprietățile lor benefice asupra aparatului digestiv. Aceste infuzii, băute calde și neîndulcite, după mese, le sunt de mare ajutor persoanelor care suferă indigestii, crampe abdominale, dispepsii provocate de mesele bogate în grăsimi și zaharuri. Infuzia de sunătoare are și efecte antidepresive, datorită cărora vă veți liniști și vă veți simți mai bine.

Suplimente de bază de enzime naturale și plante, care stimulează funcția digestivă, previn senzația de greutate în stomac, balonarea, greața și refluxul gastro-esofagian.

Medicamente antispastice, pansamente gastrice, drenante biliare.

Preparate antidiareice cu efect rapid în reducerea duratei și intensității diareei. Un astfel de antidiareic este gelatina tanat, o substanță care acționează din primele 12 ore de la administrare. Gelatina tanat nu se absoarbe sistemic, nu acționează asupra sistemului nervos central și nici asupra motilității intestinale.

Mai multe articole despre:
Sărbători culinar perioadă faţă maraton