Cum să faci bani: nouă obiceiuri financiare care te pot îmbogăți
Cum să faci bani - aceasta este întrebarea care te macină zi de zi, oră de oră. Însă, dacă te uiți în jur, vezi că economia este la pământ, șomajul crește, piața de acțiuni merge în jos, iar piața imobiliară este departe de ce era, în urmă cu șase ani. În aceste condiții, "Cum să faci bani?" poate părea o abordare utopică. Ei bine, ca în orice alt domeniu și când este vorba despre bani, cea mai bună apărare este atacul. Așadar, modalitatea optimă de evitare a dezastrului financiar este să preiei controlul asupra economiilor tale. Prin dezvoltarea unor obiceiuri financiare sănătoase, vei reuși să depășești cu brio această perioadă neagră din punct de vedere economic.
Stabilirea unui buget lunar este primul răspuns la întrebarea: "cum să faci bani?"
Pentru cei mai mulți dintre oameni, bugetele sunt plictisitoare. Însă, dacă îți poți planifica cheltuielile, atunci vei lua decizii mai bune legate de banii tăi. Nu trebuie să lucrezi cu bugete detaliate, unele persoane se simt confortabil cu ele, însă cel care se concentrează pe imaginea de ansamblu este suficient. Iată câteva modele care te-ar putea ajuta:
1. Investește 20% din câștig, nu te atinge de acești bani indiferent de situatie, și restul de 80% folosește-i pentru a trăi.
2. Alocă 20% pentru economii, 50% pentru nevoi și restul de 30% pentru mofturi.
3. 20% pentru zile negre (jumătate pentru pensie facultativă, jumătate pentru un cont de economii), 60% pentru nevoi, 10% pentru cheltuieli neașteptate și 10 pentru distracții.
Poți să-ți scrii bugetul pe o bucată de hârtie sau într-un program specializat, pe calculator, cum îți este mai ușor.
Urmărește cheltuielile și vei avea încă un răspuns la întrebarea "Cum să faci bani?"
Fie și numai această decizie poate face minuni asupra finanțelor tale. Nu poți să-ți modifici obiceiurile financiare dacă nu știi unde se duc banii tăi. Poți să-ți urmărești cheltuielile folosind o agendă simplă sau folosind PC-ul.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.