MENIU

Cum să conduci pentru un consum redus de carburant, dar și ecologic. 5 sfaturi utile

5 sfaturi pentru un condus ecologic. Foto/Profimedia

Mulți șoferi confundă conducerea ecologică a unei mașini cu economia de carburant. În realitate, aceasta este doar o parte din ceea ce înseamnă protejarea mediului înconjurător.

Experții în conducere auto au analizat cum se poate conduce o mașină într-un mod ecologic.

5 sfaturi pentru a conduce ecologic

Iată 5 sfaturi pentru a conduce ecologic o mașină:

  1. Planificarea traseului;
  2. Presiunea corectă în anvelope;
  3. Eliminarea greutăților suplimentare din mașină;
  4. Eliminarea elementelor care afectează aerodinamica mașinii;
  5. Adaptarea stilului de condus.
 

Mai jos vom detalia cum poți conduce ecologic o mașină, astfel încât să protejezi și mediul și propriul buzunar.

Planificarea traseului și presiunea corectă din anvelope reduc consumul

Un traseu mai scurt nu înseamnă neapărat și un consum mai mic de carburant. Pentru că poți consuma de două ori mai mult combustibil stând în ambuteiaje, decât dacă ai parcurge câțiva kilometri în plus.

De aceea, înainte de a porni la drum, folosește Google Maps sau Waze pentru a verifica traseul. Caută rute alternative, pe care să poți rula cu cât mai puține opriri.

 

Pentru că o mașină consumă cel mai mult carburant la pornirea de pe loc.

O funcție suplimentară oferită de Google Maps este exact aceasta, de traseu ECO, marcat cu o frunză. Acela reprezintă cel mai ecologic traseu către destinație.

De asemenea, este important ca, o dată la 2-3 săptămâni, să verifici presiunea din anvelope. Dacă sunt prea moi, suprafața de contact a cauciucului cu asfaltul e mai mare iar asta va încetini mașina. Dacă sunt umflate prea mult, aderența va scădea periculos de mult iar riscul de explozie a anvelopei va crește.

În plus, dacă presiunea nu este egală, anvelopele se vor uza neuniform. Iar dacă e prea mică, acestea se vor uza mult mai repede.

De aceea, asigură-te că presiunea din anvelope este cea indicată de producător. Aceasta o regăsești pe o etichetă lipită în zona uneia dintre portiere sau pe interiorul capacului de la rezervor.

Greutățile și elementele care scad aerodinamica mașinii

Dacă obișnuiești să mergi cu un portbagaj suplimentar atașat de plafonul mașinii, vei consuma mai mult carburant. Pentru că astfel de elemente reduc aerodinamica mașinii. La fel cum o fac și barele de portbagaj transversale sau proiectoarele montate pe plafon.

 

De asemenea, cu cât o mașină este mai grea, cu atât motorul va „munci” mai mult pentru a o pune în mișcare. Deci, elimină greutățile suplimentare care vor crește inutil consumul de combustibil.

De asemenea, dacă nu pleci în vacanță, nu e necesar să mergi tot timpul cu portbagajul suplimentar atașat.

Cum să ai un stil ecologic de conducere

Atunci când ai un stil de conducere ecologic vei face și economie de carburant.

De exemplu, accelerarea trebuie să se facă lin, iar decelerarea cu ajutorul frânei de motor. Climatizarea poate fi folosită la minimum, sau chiar deloc dacă nu e prea cald afară.

În plus, dacă vei conduce subturat o mașină nu înseamnă că vei proteja mediul înconjurător. Pe termen scurt, da, poate faci economie de carburant, dar pe termen lung asta va afecta o serie de componente ale mașinii. Iar un filtru de particule, de exemplu, în loc să reziste 250.000-300.000 de kilometri, va trebui înlocuit după nici 100.000.

Astfel, cel uzat va ajunge la gunoi, deci pe termen lung vei polua de 3 ori mai mult decât dacă ai conduce mașina corect. Ceea ce înseamnă să schimbi treptele de viteză la peste 1.500-2.000 RPM în cazul unei mașini pe benzină și la peste 2.000-2.500 RPM în cazul unui diesel.

Cum poți reduce consumul de carburant

Toate aceste sfaturi referitoare la conducerea ecologică te pot ajuta să obții și o reducere a consumului de carburant.

Dacă ai presiunea corectă în anvelope, mașina are o ținută aerodinamică, iar tu ai un stil de conducere ecologic, poți reduce cu până la 30% consumul.

În plus, dacă vei parcurge un drum cu o viteză constantă, vei vedea că ai consumat mai puțin carburant decât atunci când ai forțat, ai depășit și ai avut numeroase accelerări și decelerări.

SURSA