Cum s-au spulberat în câteva luni 15 ani de boom economic. "Este un moment de cotiturp pentru Putin"
In locul imbunatatirii standardului de trai, care s-a mentinut pe un trend ascendent timp de 15 ani, presedintele Vladimir Putin se vede nevoit sa puna in aplicare masuri de austeritate care stirbesc din mandria nationala.
Cele 144 de milioane de cetateni ai Federatiei Ruse incep sa simta pe propria piele efectele sanctiunilor internationale impuse de Occident, ca urmare a implicarii Moscovei in conflictul din Ucraina si a anexarii Crimeei, potrivit Incont.ro.
Potrivit unei analize Bloomberg, primele semne ale nemultumirii generale au inceput sa apara. Doctorii au protestat, la sfarsitul lunii noiembrie, fata de reducerile de personal si de inghetarea majorarilor salariale in raport cu inflatia pentru anumite categorii de personal bugetar.
"A existat in ultimii ani un contract nescris in Rusia, unde populatia a ales imbunatatirea nivelului de trai de la an la an, in defavoarea unor libertati, insa in acest an, standardele de viata au primit si ele o lovitura. Acest lucru va eroda atitudinea publica si va pune presiune pe sistemul politic al lui Putin", a declarat John Lough, profesor asociat in cadrul Chatham House Russia and Eurasia Programme din Londra.
Este un moment de cotitura pentru Putin, ale carui prime doua mandate la putere au coincis cu cresterea masiva a pretului petrolului, de la 25 de dolari pe baril, la maximul de 140 de dolari, pe parcursul a zece ani. A fost o epoca de continua crestere economica si prosperitate pentru poporul rus, pentru prima data dupa caderea devastatoare a Uniunii Sovietice, cand guvernul nu putea plati salariile, iar cresterea inflatiei anula toate economiile populatiei.
In timpul primelor doua mandate ale lui Putin, din 1999 si pana in 2007, Rusia a avut una dintre cele mai spectaculoase cresteri economice din lume, nivelul de trai inregistrand un salt urias, de la cel al Indiei la cel al Poloniei, potrivit lui Roland Nash, analist in cadrul Verno Capital de la Moscova.