MENIU

Cum recunoşti un preinfarct

Cum recunoşti un preinfarct

Senzatia de durere in zona pieptului, unul dintre principalele simptome ale anginei pectorale, este motivul pentru care persoanele ajung frecvent la medic. Cunoscuta si ca preinfarct, angina instabila este una dintre primele manifestari ale cardiopatiei ischemice (ingustarea arterelor care iriga muschiul inimii).

„Durerea toracica aparuta in repaus, dar si atunci cand facem eforturi minime este asociata cu angina severa. Spre deosebire de aceasta, in cazul anginei instabile, considerata ca fiind preinfarct, durerea este mai puternica si poate dura mai mult de 20 de minute“, explica Alexandru Voican, medic specialist cardiologie interventionala la Spitalul European Polisano, Sibiu, potrivit clicksanatate.ro.

Cum distingem durerea in piept de preinfarct

Principalul simptom care poate semnala preinfarctul este durerea sau senzatia de presiune care apare in zona pieptului. Important de stiu este ca ea poate iradia spre bratul drept, spre gat sau mandibula si poate fi insotita de greata, durere abdominala, respiratie dificila si chiar pierderea starii de constienta.

„Diferentierea dintre preinfarct si infarctul miocardic acut nu se poate face pe strada, in mediul extraspitalicesc. Diagnosticul se pune exact in urma mai multor teste medicale: electrocardiograma, ecocardiografii si prin dozarea unor markeri biologici specifici (verifica gradul de afectare a muschiului cardiac)“, spune medicul Alexandru Voican.

Masurile de prim ajutor in criza

Primul lucru pe care trebuie sa-l facem atunci cand vedem ca o persoana acuza dureri puternice in zona pieptului este sa sunam la Ambulanta (numarul unic 112). Cu cat persoana ajunge mai repede la spital, cu atat mai rapid i se poate acorda primul ajutor, se pune diagnosticul corect si se ofera tratamentul de care are nevoie.

„Persoanele care sufera de sindroame coronariene acute, fie ca este vorba de preinfarct sau de infarct, sunt foarte vulnerabile, putand aparea in orice moment complicatii, cum este stopul cardiac. In conditiile in care muschiul inimii nu primeste suficient sange pentru a fi irigat creste riscul de aritmii cardiace maligne, care conduc la stop cardiorespirator“, adauga medicul cardiolog.     

Mai multe articole despre:
inimă preinfarct