MENIU

Cum poți obține ușor fericirea - Alimentele pentru suflet și minte. Nici nu știi câte poți mânca

Cum poți obține ușor fericirea: Alimentele pentru suflet și minte. Nici nu știi câte poți mânca

Învață să fii fericit cu alimente care îți dau stare de bine! Chiar dacă nu îți vine să crezi, alimentele au un mare impact asupra stării tale de bine.

Alimentele îți influențează creierul și substanțele pe care acesta le distribuie apoi în organism, generând alt comportament sau reacții emoționale. Și, din moment ce tu ai puterea de a controla ceea ce mănânci, iată cu îți poți controla creierul făcând cele mai bune alegeri alimentare.

Desigur, te gândești că atunci când ești furios, nefericit, depresiv, ceva dulce va rezolva problema. Parțial e adevărat. Însă efectul nu durează decât maximum 90 de minute, cât este procesat zahărul.

Dar apoi?

Secretul unei bune dispoziții de lungă durata este combinația echilibrată dintre carbohidrați, proteine și grăsimi. Carbohidrați pentru energie, proteine pentru a scădea viteză de procesare a carbohidraților și grăsimi care să "stocheze" energia pe termen lung, astfel încât tu să te simți bine mai mult timp. Mai este nevoie, însă, de fructe și legume care conțîn antioxidanți.

Carbohidrații

Spre deosebire de zahăr, care conferă energie pe termen scurt, carbohidrații compecsi eliberează energia treptat, oferindu-i creierului o rezervă stabilă de glucoză, care îl va ajută să se relaxeze și să reducă producția de hormoni ai stresului. Carbohidrații complecși sunt în cereale integrale, fasole, cartofi, semințe, nuci și legume. Pentru că efectul să fie benefic, carbohidrații trebuie consumați alături de proteine.

Proteinele

Proteinele energizează organismul, îmbunătățesc memoria și starea de alertă, diminuează stările de depresie și reduc senzația de foame. Proteinele sunt în carne de vită, pui, peste, produse lactate (lapte, iaurt, brânză), ouă, fasole, semințe și nuci.

Grăsimile

Creierul are nevoie de acizi grași pentru a genera celule noi. Corpul te avertizează când ai prea puține grăsimi pentru că începi să te simți prost dispus. Atenție, totuși, la grăsimi. Grăsimile animale ridică nivelul colesterolului, nu starea de spirit. Grăsimile sănătoase, însă, așa cum sunt acizii grași omega-3 sunt cele care “manipulează” substanțele chimice din creier, pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit. Cele mai bune surse de omega-3 sunt somonul, macroul, heringul, tonul, sardinele și anșoa. În cantități mai mici, omega-3 se mai găsește în ouă, organe (rinichi și ficat), nuci, semințe de dovleac și legume cu frunze verzi.

Creierul are nevoie de o balanță echilibrată pentru a genera o stare de spirit.

Dacă vrei să fii alert, consumă mai puțini carbohidrați și mai multe proteine. Dacă vrei să te relaxezi și să dormi bine, consumă o masă scăzută în proteine și bogată în carbohidrați complecși. Fii atent de fiecare dată când mănânci și notează-ți reacțiile propriului organism, astfel încât să știi care sunt cele mai bune proporții pentru activitățile tale zilnice, scrie sfatulparintilor.ro.