Cum pot hoții să vă fure banii din cont folosind chitanțele de la bancomat după o retragere. A fost dată alerta în sistemul bancar
Hoții își dezvoltă constant tehnici sofisticate pentru a sustrage banii din conturile utilizatorilor. Aceste acțiuni subliniază importanța vigilenței din partea tuturor utilizatorilor de servicii financiare, deoarece informațiile personale și financiare sunt expuse la diverse pericole.
Utilizatorii trebuie să fie vigilenți atunci când scot bani de la un bancomat, deoarece riscul ca datele lor personale să fie compromise este real. Criminalii cibernetici își îmbunătățesc continuu tacticile de fraudă pentru a își însuși fondurile utilizatorilor sau, alternativ, pentru a le fura informațiile sensibile, pe care le pot folosi pentru a le fura identitatea sau a le comercializa pe dark web.
Deși metodele de operare ale infractorilor sunt, în general, cunoscute, recent au apărut alerte referitoare la un nou tip de escrocherie asociat cu greșelile frecvente ale utilizatorilor la bancomate. În acest sens, specialiștii sugerează o utilizare prudentă a informațiilor personale, deoarece, dintr-o lipsă de atenție, ați putea contribui la facilitarea activităților infractorilor.
Conform publicației La Nación, infractorii pot utiliza o metodă simplă pentru a înșela utilizatorii: chitanțele emise de bancomate după retragerea de numerar. De obicei, clienții băncilor primesc aceste chitanțe după ce retrag bani de la bancomat, dar le aruncă fără ezitare. Această practică nu este recomandată, întrucât chitanțele conțin informații sensibile, precum ultimele cifre ale cardului, soldul contului, data și suma tranzacției. Aceste informații ar putea fi exploatate de infractori pentru a săvârși fraude, inclusiv pentru a goli conturile bancare.
Atenție bucureșteni! Ochii pe calorifere! Termoenergetica face probe
Potrivit publicației argentiniene, este esențial să nu aruncați chitanțele fără să le tratați cu atenție. Este recomandat să evitați să le aruncați în coșurile de gunoi de pe stradă. Dacă optați să păstrați aceste chitanțe, ar fi bine să le distrugeți, pentru a minimaliza riscul de fraudă și a nu cădea victimă în fața infractorilor.
Pe lângă aspectele deja menționate, este crucial să respectați anumite recomandări atunci când efectuați o retragere de la un bancomat, pentru a asigura o protecție sporită a datelor personale. În primul rând, este important să nu împărtășiți parolele cu nimeni, întrucât acestea sunt strict personale. Utilizatorii ar trebui să evite divulgarea lor prin WhatsApp, mesaje text sau apeluri telefonice.
În plus, nu ar trebui să oferiți informații complete despre card sau cont, deoarece infractorii cibernetici deseori iau legătura între ei pretinzând că sunt reprezentanți ai băncii pentru a solicita astfel de date. Specialiștii din domeniu subliniază că niciun operator de încredere nu va cere aceste informații. Dacă primiți o astfel de solicitare, cel mai bine ar fi să mergeți direct la banca dumneavoastră pentru a verifica autenticitatea cererii. De asemenea, este esențial să asigurați conexiuni sigure. Pentru aceasta, este recomandat să evitați utilizarea rețelelor Wi-Fi publice, deoarece acestea nu respectă standardele adecvate de confidențialitate și sunt mai expuse la atacuri cibernetice, ne sfătuiește semana.com.