MENIU

Cum pompează guvernul lui Viktor Orban în fundațiile UDMR

Viktor Orban la Conferința Conservatoare (Profimedia)

Val de reacții dure după discursul rasist și anti european al premierului Ungariei de la Băile Tușnad. Premierul maghiar este criticat atât din țară, cât și în străinătate. Doar liderii UDMR au fost singurii care i-au luat apărarea lui Orban și au spus că nu e nimic rasist în premierul din țara vecină. Se întâmplă asta în condițiile în care Viktor Orban pompează, de câțiva ani, sute de milioane de euro din fonduri guvernamentale într-o uriașă rețea de fundații și persoane fizice din Transilvania.

Potrivit presei, în 2019, în cadrul unei singure finanțări prin Fundația Pro Economica, aproape 4.000 de persoane fizice din comunitatea maghiară din Transilvania au primit circa 10.000 de euro. Fundația, cu sediul în Mureș, este un canal prin care fondurile de la Budapesta ajung în Transilvania. Gruparea este condusă de Kozma Mónika, consilier județean UDMR, arată Realitatea Plus.

În ultimii ani, circa 44 de milioane de euro au fost cheltuiți în mai multe proiecte turistice din zonă. Recent, președintele UDMR și Kozma Monika au participat la inaugurarea unui hotel de patru stele în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, o investiție de 5 milioane de euro, capital venit din Ungaria.

În 2020 și 2021, Guvernul de la Budapesta a aprobat finanțări de peste jumătate de miliard de euro către comunitățile din Transilvania. Acestea s-au făcut în special prin intermediul unei fundații publice a statului maghiar. Jurnaliștii din Cluj de la publicația de limbă maghiară Átlátszó Erdélydin au relatat că Nagy Zoltan Levente, șeful de cabinet al președintelui UDMR, a coordonat, prin Fundația pentru Școală, finanțări de peste 5 milioane de euro. Acesta mai conduce și Fundația Eurotrans, prin intermediul căreia a beneficiat de 790.000 de euro pentru un proiect care simplifică procedurile prin care cetățenii români de origine maghiară să obțină cetățenia maghiară.

Mai multe milioane de euro de la Guvernul Ungariei au ajuns în Transilvania prin Fundația Mens Sana din Miercurea Ciuc, condusă de Tanczos Barna, lider UDMR și ministru al Mediului în Guvernul de la București. De altfel, între 2017 și 2021, Guvernul maghiar a finanțat cu peste 70 de milioane de euro funcționarea Fundației Sapientia, care are ca prim scop funcționarea unei universități particulare maghiare independente în România. Și castelul Banffy de la Bonțida a fost renovat cu 1 milion de dolari.

Într-un document trimis de Guvernul României Parlamentului se precizează că "Stabilirea cuantumului precis ale fondurilor bugetare alocate de Ungaria minorităților înrudite este imposibilă dat fiind caracterul complex al finanțării", potrivit unui post TV, citat de Realitatea Plus.