MENIU

Cum opreşti căderea părului - Sfaturi și remedii de îngrijire pentru regenerarea firelor

Cum opreşti căderea părului - Sfaturi și remedii de îngrijire pentru regenerarea firelor

Căderea părului este considerată de multe persoane un adevărat inamic al frumuseții. Această problemă care afectează atât femeile, cât și bărbații, poate avea numeroase cauze. Printre cele mai comune sunt schimbările hormonale, factorii ereditari, deficiența de vitamine, condițiile de mediu sau alimentația neadecvată.

Cauzele căderii părului

Știai că pe scalpul unui nou-născut sunt în jur de 1.100 de foliculi pe centimetru pătrat? Odată cu înaintarea în vârstă, numărul acestora scade semnificativ, astfel că, în jurul vârstei de 25 de ani, o persoană ajunge să aibă aproape 600, iar, până la 50 de ani, doar 300 de foliculi pe centimetru pătrat. Într-adevăr, trecerea timpului afectează podoaba capilară, părul își pierde, treptat, volumul și strălucirea, devine mai fragil și se rupe ușor. Iată care sunt principalele cauze ale căderii părului:

  • coafarea agresivă și folosirea în exces a produselor de styling;
  • predispoziția genetică, ereditatea;
  • vârsta;
  • factorii de mediu;
  • stresul și problemele de sănătate sau anumite medicamente;
  • dieta alimentară, în special, lipsa vitaminelor și proteinelor din alimentație;
  • greșelile efectuate în îngrijirea părului;
  • afecțiunile autoimune;
  • factorii hormonali.

Poate părea îngrijorător faptul că numărul foliculilor scade odată cu vârsta, iar obiceiurile zilnice accentuează și mai mult căderea părului. Totuși, trebuie să știi că există tratamente de regenerare și trucuri la care poți apela ca să-i redai părului tău strălucirea și vitalitatea.

Cum se poate trata căderea părului

Alopecia androgenică reprezintă cea mai obișnuită formă de cădere a părului la femei și bărbați. Aceasta se poate manifesta diferit în funcție de sex și nu afectează zona occipitală. De asemenea, în stadiul incipient, se poate prezenta prin subțierea firului de păr sau pierderea volumului. Dar, cum există mai multe tipuri de cădere a părului și cauze care conduc la apariția acestei probleme, la fel, există și tratamente diverse la care poți recurge ca să oprești pierderea podoabei capilare. Acestea sunt:

Produsele dermatocosmetice

Cu siguranță, produsele dermatocosmetice reprezintă cea mai la îndemână soluție pentru revitalizarea foliculilor piloși, întărirea sistemului de apărare al scalpului și stimularea creșterii sănătoase a părului. Dacă te confrunți cu pierderea excesivă a părului, folosește un tratament anticădere, șampon sau ser anticădere. De asemenea, poți utiliza mască și balsam pentru revigorarea podoabei capilare, hidratarea și creșterea rezistenței părului.

Minoxidilul

Dacă problema căderii părului este una destul de serioasă, un dermatolog îți poate recomanda minoxidil. Este vorba despre un tratament care se aplică direct pe scalp și care acționează prin stimularea creșterii părului. Totodată, minoxidilul împiedică subțierea firului de păr.

Tratamentul cu laser

În cazul în care acest lucru este necesar, există și posibilitatea tratării problemelor legate de căderea părului cu perii, piepteni sau orice alte dispozitive moderne care emit lumină laser și ajută la stimularea creșterii podoabei capilare.

Sfaturi de îngrijire pentru regenerarea părului

Pierderea părului poate fi extrem de frustrantă, însă, vestea bună e că multe dintre cauzele care determină apariția acestui fenomen pot fi corectate prin utilizarea unor produse de îngrijire adecvate și prin modificarea stilului de viață. Vezi mai departe ce trebuie să faci pentru regenerarea firului de păr:

Optează pentru o alimentație echilibrată

Dieta care contribuie la regenerarea părului și previne căderea acestuia trebuie să fie bogată în acizi grași Omega 3, fier, zinc, seleniu, vitaminele A, C și complexul de vitamine B. În acest sens, încearcă să consumi, cât mai des, alimente precum somon, nuci, fasole, semințe de in, semințe de dovleac, spanac, cereale integrale, carne de pui, curcan, porc și vită, ciuperci, ouă, pește, lapte, citrice, mazăre, broccoli sau fructe de mare.

Evită stresul

Stresul emoțional poate provoca pierderea părului, uneori, chiar și la câteva luni de zile după momentul traumei. Fluctuațiile de greutate, dieta dezechilibrată și stresul sunt printre cele mai des întâlnite probleme care contribuie la căderea părului.

Citește continuarea pe farmec.ro

Mai multe articole despre:
cadere par sfaturi