Cum ne pot spiona dispozitivele inteligente din propria casă? Prețul ascuns al confortului
În vremurile moderne, dispozitivele inteligente au devenit o parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi. De la smartphone-uri la sisteme de acasă inteligente, aceste tehnologii au adus cu ele o facilitare și o comoditate de neegalat. Cu toate acestea, o întrebare tot mai frecventă în mintea multora este cât de mult ne spionează, în realitate, aceste dispozitive inteligente. În spatele facilității și eficienței pe care le oferă, există o latură întunecată a siguranței și confidențialității datelor noastre pe care mulți utilizatori pot să o subestimeze.
Pe măsură ce tehnologia avansează rapid și dispozitivele inteligente devin din ce în ce mai omniprezente în casele noastre, există o preocupare crescândă cu privire la adevăratul preț pe care îl plătim pentru această comoditate. Pe lângă costurile materiale ale achiziției și întreținerii acestor dispozitive, există și un preț mai profund și mai ascuns în ceea ce privește confidențialitatea și intimitatea noastră.
Dacă aruncați o privire în jurul casei dumneavoastră, există șanse mari să observați prezența unui dispozitiv inteligent. Aceste dispozitive și aparate pot fi controlate de la distanță și sunt cunoscute sub numele de "smart devices", devenind esențiale în casele moderne în ultimul deceniu. Există o multitudine de exemple de astfel de dispozitive.
Spre exemplu, putem lua în considerare televizoarele care oferă acces la diverse servicii de streaming, frigiderele inteligente ce pot fi controlate de la distanță pentru a regla temperatura și a verifica conținutul, aspiratoarele robot, purificatoarele de aer sau asistențele virtuale oferite de marile companii de tehnologie pentru a reda muzică sau a regla luminozitatea în încăperi.
Cu toate acestea, pe măsură ce tehnologiile adună, partajează, agregă și analizează datele colectate din locuința dumneavoastră, beneficiul acestui confort vine la un cost: confidențialitatea. Experții atrag atenția că este important ca oamenii să fie conștienți de cantitatea de informații personale pe care le oferă și de scopul pentru care aceste date sunt folosite, conform unui articol publicat în The Guardian.
„Cred că este foarte îngrijorător, mai ales pentru că în Australia nu avem o legislație actualizată în materie de confidențialitate și, de altfel, este o mare problemă și la nivel global. Nu cunoaștem întreaga amploare a modului în care sunt folosite aceste informații, deoarece avem încă politici de confidențialitate formulate în termeni foarte generali”, spune Katharine Kemp, expert în drept și confidențialitate a datelor la Universitatea din New South Wales.
Bineînțeles, există beneficii clare ale dispozitivelor inteligente, adaugă Kemp, inclusiv în ceea ce privește crearea unei locuințe mai ecologice. Cu toate acestea, specialistul consideră că promovarea sustenabilității nu este obiectivul principal al companiilor care comercializează aceste produse.
„Cred că obiectivul principal al dispozitivelor smart este de a colecta mai multe informații și de a ne vinde mai multe lucruri. Există un ecosistem complicat de tehnologie publicitară care se hrănește cu acest tip de date, deoarece direcționează publicitatea pe baza comportamentului și a atributelor oamenilor”, mai spune ea.
Sam Floreani, responsabilul politicii la Digital Rights Watch, împărtășește aceleași îngrijorări, dar menționează că unele dispozitive inteligente par mai inofensive decât altele, deoarece multe dintre ele utilizează datele în mod pozitiv, cum ar fi sprijinirea inițiativelor din domeniul sănătății.
„Nu este un dat ca această colectare de date să fie neapărat malefică în sine. Totul se întoarce la care este stimulentul de bază și dacă acesta este un motiv de profit sau se bazează pe practici de supraveghere invazive”, a spus activista.