MENIU

Cum ne afectează, de fapt, COVID-19? Câți dintre pacienții vindecați rămân cu sechele? Răspunsul lui Alexandru Rafila

coronavirus Foto: Pixabay.com

Prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, spune că există în acest moment multe persoane vindecate de COVID-19 care au rămas cu sechele, deloc de neglijat. Dintre acestea, multe sunt chiar tineri, care nu au reușit să se recupereze după infecția cu noul coronavirus, care nu afectează exclusiv aparatul respirator.

 

Sechelele cu care rămân unii pacienți care au avut COVID-19 nu sunt evidente câteodată la momentul externării, potrivit lui Al. Rafila.

„Este un procent important de oameni care rămân cu sechele la nivelul aparatului respirator, dar și la alte țesuturi și organe. S-a constatat că boala nu afectează exclusiv plămânii, ci afectează multe alte țesuturi și organe.

Există oameni care fac miocardită sau care au probleme la nivelul sistemului nervos.

Pierderea gustului și a mirosului este o chestiune minimală, poate să persiste câteva luni, se pare.

Sunt multe alte sechele care necesită inclusiv recuperare.

Sunt multe persoane care încă nu au reușit să se recupereze în urma acestui virus, chiar și persoane tinere.

Dincolo de deces, noi nu ne referim și la consecințele bolii în ceea ce privește prezenta sechelelor. Procentul este cu siguranță apreciabil”, a spus Alexandru Rafila.

Profesorul  a făcut aceste declarații luni, într-o dezbatere HotNews.ro #deladistanță, pe tema crizei coronavirus, la care a luat parte și expertul în politici de sănătate Vlad Mixich.