Cum îţi dai seama din timp că vei face un atac de cord. Primele semne pe care mulţi le ignoră
Infarctul miocardic sau atacul de cord presupune deteriorarea ireversibilă a mușchiului inimii, mai precis țesutul moare în lipsa alimentării lui cu sânge. Pentru a preveni sau identifica la timp atacul de cord, este necesar să cunoști și alte simptome mai subtile, pentru a apela în timp util la serviciile de urgență.
Primul semn de infarct este durerea în piept, indiferent de vârstă. Dr. Oren Iancovici, specialist cardiolog spune că dacă durerea nu trece într-un minut și dacă se accentuează apar transpirații și palpitații, trebuie ca victima să cheme de urgență salvarea.
"Femeile nu percep durerea în piept ca pe o durere în piept și, din păcate, ele vin la spital și zic că au obosit și țin mâna în piept, această oboseală e posibil să fie infarct și uneori vin prea târziu, pentru că ele percep oboseala ca pe ceva obișnuit", a precizat cardiologul.
În urma unui studiu, oamenii de știintă din Danemarca au ajuns la concluzia că pleoapele marcate de depozite gălbui de grăsime, anunță un risc mare de infarct dar și alte tulburări cauzate de creșterea colesterolului.
Cu toate că trebuie să fim atenți la semnalele corpului deseori neglijăm acest aspect. Unele dintre simptomele subtile sunt tulburările de somn, durerile la nivelul umărului sau al maxilarului, senzațiile de sufocare în lipsa efortului fizic sau senzația de picioare umflate.
Conform DoctorulZilei, cu cât pacientul ajunge la spital mai repede cu atât șansele lui de supraviețuire sunt mult mai mari. "Pacientul trebuie să ajungă la spital în primele 6-9 ore de la momentul infarctului, după 9 ore o porțiune din mușchiul inimii începe să necrozeze și șansele de recuperare sunt mici", a mai adăugat doctorul Oren Iancovici.
Prin urmare, dacă victima scapă din ghearele unui infarct, trebuie să ia zilnic, toată viața medicamente date de specialist.