MENIU

Cum îți dai seama de tipul de personalitate al unei persoane printr-o simplă strângere de mână. Strategii în comunicare

Cum îți dai seama de tipul de personalitate al unei persoane printr-o simplă strângere de mână. Strategii în comunicarea non-verbală, pe care oricine ar trebui să le cunoască.

Limbajul trupului, indicii despre interlocutor

Felul în care o persoană îți strânge mâna în semn de salut, poate da indicii cu privire la personalitatea acestuia. Dar și despre felul în care o persoană este dominantă sau dominată de către interlocutor.

Încă de la strânsul mâinii unei persoane vă puteți da seama dacă aceasta va domina discuția sau dumneavoastră o veți face, trebuie doar să fiți atenți la strângerea de mână pe care o are această persoană.

Mâna moartă

Această strângere de mână apare atunci când cineva oferă o strângere de mână complet relaxată, practic nu exercită nicio presiune. Aceste persoane sunt cele care nu intră în contact cu interlocutorul, din mai multe puncte de vedere.

Practic au aceeași atitudine precum mâna pe care o oferă în semn de salut. Acesta este total dezinteresat față de cel căruia îi strânge mâna și nu este atent la persoana care se află în fața sa. Această strângere de mână se întâlnește la persoanele pline de ele sau cele care trebuie să dea mâna cu mai multe persoane consecutiv.

Salutul doar cu degetele, aproape atingând mâna interlocutorului, arată despre acea persoană că nu are încredere în interlocutor și că vrea să evite contactul cu acesta.

Cum se manifestă o persoană toxică. Prima caracteristică a unui astfel de om. Sfaturile consilierului pentru dezvoltare personală

Mâna fermă

Strângerea de mână fermă denotă siguranța persoanei. Specialiștii în limbajul nonverbal susțin că persoanele extravertite au tendința de a strânge ferm mâna. De asemenea, aceștia susțin că și femeile deschise la experiențe noi oferă strângeri de mână ferme. În cazul bărbaților cu atitudine deschisă la noutate nu este valabilă această regulă. Aceștia pot folosi atât o strângere de mână moartă, cât și pe cea fermă.

Lipitoarea

Unele persoane rețin mâna interlocutorului în momentul strângerii, practic se lipesc de aceștia întocmai ca o lipitoare, de unde și denumirea acestui tip de strângere. În cazul acestui comportament pot exista mai multe motive. Dar, în general, toate se referă la control. În felul acesta cel care reține mâna interlocutorului poate să stabilească cursul discuției. Se dorește a fi ascultat cu atenție sau dorește să-și arate interesul și, de ce nu, curtoazia față de interlocutor.

Mâna umedă

În general acest lucru denotă o persoană emotivă, anxioasă sau arată nervozitatea de care dă dovadă persoana respectivă. Asta dacă nu suferă de anumite probleme genetice care provoacă transpirația palmei, dar a cărei probabilitate este mai mică decât cauzele inițiale.

Așadar, când strângeți mâna unei persoane, iar aceasta are mâna umedă, fiți siguri că o veți domina în conversație, deoarece acea persoană este una emotivă și ușor de manipulat. De asemenea, în funcție de tipul conversației, trebuie să o tratați cu mai multă amabilitate, dacă nu doriți să devină introvertită, riscând astfel o colaborare ineficientă.

Cum să comunici eficient cu partenerul. Trucuri și sfaturi de la specialiști

Reîntărirea

Atunci când oamenii își manifestă entuziasmul și apucă mâna celuilalt cu ambele mâini sau în unele cazuri își așează mâna stângă pe brațul sau umărul interlocutorului,  înseamnă că încearcă să preia controlul, mărind cantitatea de contact fizic.

Salutul invaziv

În cazul acestui salut, palmele celor două persoane se întâlnesc pe la jumătatea distanței dintre cei doi. În general în acest caz interlocutorii realizează o cutumă, cea a salutului în cazul întâlnirii întâmplătoare dintre doi cunoscuți, fără vreo implicare sau scop din partea celor doi.

Salutul dominant

Un alt mod este acela prin care unul dintre cei doi, care își strâng mâna, își rotește antebrațul pentru a-și aduce mâna deasupra mâinii celuilalt. În acest caz, persoana aceasta este în avantaj față de cel a cărui mână se află dedesubt. Chiar dacă această persoană o face în mod inconștient, ea se va simți dominantă față de interlocutor. Iar cel a cărui mână se află dedesubt este o persoană supusă cu o voință slabă și ușor de manipulat.

Citește mai multe pe Almanah Online

 

Mai multe articole despre:
comunicare strategii gesturi comunicare non-verbala