Cum îți dai seama dacă un COPIL are Covid-19. Simptomatologia, mai puțin obișnuită
A avea un copil bolnav sau răcit în plin sezon de viroze și gripă este complet diferit de orice experiență similară din perioadele anterioare. Pandemia pare să fi determinat o regândire a vizitelor medicale. Astfel, în prezent, orice febră, rinoree, manifestare respiratorie sau digestivă trebuie testată pentru Sars-Cov-2.
Numarul cazurilor de copii care s-au imbolnavit de COVID-19 a crescut in ultima perioada. Chiar ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a afirmat zilele trecute ca 167 de copii cu COVID-19 sunt internati in spitale. Dintre acestia 16 sunt la ATI, dintre care doi intubati.
Pediatrii spun ca nu se poate pune un diagnostic doar dupa simtomatologie, ci se stabileste daca un copil are sau nu COVID-19, in urma unui test, fie el antigen sau PCR, scrie ziare.com.
"Nu sunt simptome specifice. Cu acest fapt ne confruntam si noi acum. Diagnosticul il putem pune relativ usor pentru ca testam. Se vine pe simptomatologie care nu este numai respiratorie. Foarte multi dintre copiii pe care i-am vazut in ultima perioada, cu confirmari pozitive, au fost cu manifestari digestive: varsaturi, diaree, dureri abdominale. Aceasta simptomatologie se regaseste in protocoale insa au venit copii si cu dureri articulare (artralgii). Nu ma asteptam. Confirmarea s-a facut ulterior prin test", a explicat Dr. Dragos Petrescu, medic pediatru la Spitalul Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin.
Medicul mai spune ca, in cazul simptomelor de viroza, daca acestea nu sunt grave, este bine sa se anunte medicul de familie si impreuna cu acesta sa se stabileasca un tratament.
"De obicei, daca se manifesta cu febra, se merge pe antitermice. Daca se asociaza si tuse, atunci trebuie sa se prezinte in UPU. Vorbim de temperatura peste 38 de grade. Dar, totusi, cam dupa cele trei zile. Simptomatologia initiala este ca in orice viroza. Insa nu regasim un patern pentru toti pacientii", a mai spus medicul pediatru.