MENIU

Cum îți dai seama că partenerul te manipulează și te afli într-o relație toxică. Caracteristicile care îl trădează pe un narcisic

Cum îți dai seama că partenerul te manipulează și te afli într-o relație toxică cu un partener narcisic. Ce este violența psihologică și cum trebuie reacționezi când ești supus ironiei și sarcasmului. Sfaturile consilierului pentru dezvoltare personală.

Cum trebuie reacționezi când ești supus ironiei și sarcasmului. Care sunt sfaturile consilierului pentru dezvoltare personală, Codruța Iulia Bouleanu. Specialistul ne explică care este diferența dintre violență și agresivitate, dar și ce este violența psihologică și cum poți identifica oamenii toxici din preajma ta, care îți pot afecta stima de sine.

Agresivitate versus violență

Agresivitatea o avem toți fie că suntem bărbați sau femei. Diferența dintre agresivitate și
violență este că cea dintâi este cumva firească, fiindu-ne necesară supraviețuirii, în vreme ce violența presupune a face rău cuiva.

Agresivitatea ca dat necesar supraviețuirii mai poartă și numele de combativitate, adică atitudinea de a-l combate pe celălalt într-o situație care te rănește sau capacitatea de a-ți susține punctul de vedere.

Violența este de mai multe feluri, dar în toate formele ei rezultatul este unul negativ, iar efectul cât se poate de dăunător.
Efect dăunător are și celălalt tip de comportament, aflat la polul opus, caracterizat prin pasivitate. Atunci când suntem binevoitori cu toată lumea, vrând să le facem tuturor pe plac, dar nu ne exprimăm sentimentele și gândurile, ne înăbușim trăirile și devenim frustrați și deprimați.

Cum să-ți simplifici viața, în 7 pași. Ce recomandă psihologii

Ce sunt ironia și sarcasmul?

"Ironia și sarcasmul dublate de devalorizare, devin în mediul intelectualilor, arme sau apanajul violenței psihologice. Prin diferite “glume” sau ironii, anumite persoane le fac rău celor din jur, umilindu-i și afectându-le stima sine.

Iar dacă ironia și sarcasmul sunt venite din partea prietenilor sau a familiei, răul făcut e cu atât mai mare", susține consilierul.

Ce ascunde, de fapt, franchețea?

În ceea ce privește franchețea, lucrurile sunt mai complicate în sensul complexității acestei noțiuni. Există un soi de comportament prin care o anumită persoană jignește și rănește.

Iar persoana care rănește, culmea, se mândrește cu asta spunând că ea este „sinceră” și că ea spune „adevărul în față” sau ” că spune ”verde-n față ce gândește”. Și ca lucrurile să fie și mai în avantajul celui ce rănește, acesta adaugă replici de genul : ”tu nu suporți adevărul!”.

Cum se manifestă o persoană toxică. Prima caracteristică a unui astfel de om. Sfaturile consilierului pentru dezvoltare personală

Acest tip de persoană care practică o astfel de ”violență invizibilă” poartă numele de ”pervers narcisic”, susține sursa.

Citește continuarea AICI.

Mai multe articole despre:
sanatate psihologie dezvoltare personala