MENIU

Cum îţi dai seama că ai pietre la rinichi

<p>10 obiceiuri care &icirc;ţi strică rinichii</p>

Litiaza renală, cunoscută în limbajul popular drept pietre la rinichi, este una dintre cel mai des întâlnite probleme de sănătate cu care se confruntă românii. 

Pietrele la rinichi sunt, de fapt, bucăţi de minerale care ajung la nivelul rinichiului, ca erzultat al modificării raportului dintre apă şi sărurileminerale.

Statisticile arată că aproximativ 7% din populaţia României a suferit cel puţin o colică renală de-a lungul vieţii. Principala cauză care duce la formarea pietrelor la rinichi este aportul insuficient de lichide.

Prof. dr. Petrişor Geavlete, medic primar urolog şi doctor în ştiinţe medicale, recomandă să consumăm minimum 2.5 litri de lichide zilnic, pe timpul verii chiar trei litri, scrie Adevărul.

De asemenea, medicul atrage atenţia asupra alimentaţiei, care are şi ea un rol important în formarea calculilor renali.

Mezelurile, semipreparatele cu multă sare, carnea care provine de la animale hrănite cu hormoni de cerştere, dar şi legumele stropite cu pesticide au, de asemenea, un impact major asupra sistemului renal.

Totodată, administrarea în exces de suplimente cu vitamina C poate duce la o creştere a nivelului de oxalaţi în urină şi poate fi astfel favorizată formarea calculilor. Studiile de specialitate au arătat că persoanele care locuiesc în zonele calde sunt mai predispuse la apariţia calculilor renali deoarece elimină mai multă apă prin transpiraţie şi produc mai puţină urină, deci mai concentrată în minerale.

De asemenea, cercetări recente realizate de urologii americani de la Facultatea de Medicină a Universităţii Wisconsin arată că teoria calciului în exces ce favorizează pietrele la rinichi este complet falsă. Ba mai mult, testele făcute de savanţi au indicat că, din contră, o dietă săracă în acest mineral este chiar un factor de risc pentru calculi şi că cea mai sănătoasă opţiune este să ne asigurăm un aport moderat de calciu, de preferat din produsele lactate.

Manifestările pietrelor la rinichi sunt observate doar în momentul în care acestea se desprind din rinichi iar acestea cuprind: durere puternică de spate, în părţile laterale ale spatelui, la nivelul abdomenului, pelvisului sau organelor genitale, senzaţie de greaţă şi vomă, urinare cu sânge (hematurie), pierderea apetitului, febră cauzată de infecţii, diaree, constipaţie, oboseală, transpiraţii abundente etc.

Mai multe articole despre:
rinichi oboseală