MENIU

Cum îţi dai seama că ai cataractă. Nu ignora aceste semne!

Cataracta înseamnă opacifierea lentilei ochiului, adică a cristalinului. În mod normal, cristalinul este perfect transparent şi asigură focalizarea imaginii pe retină.

Cataracata este, în general, apanajul vârstei, ea apărând ca o îmbătrânire a cristalinului. Boala poate să apară însă şi în cadrul unor stări patologice generale - precum diabetul sau tratamentul îndelungat cu cortizon - sau oculare - miopia forte, inflamaţii sau traumatisme ale ochiului.

Dintre factorii de mediu, cel mai des incriminat în apariţia cataractei este soarele, scrie csid.ro.

Cel mai frecvent pacienţii cu cataractă descriu o înceţoşare progresivă a vederii, cu scăderea sensibilităţii la contrast şi denaturarea culorilor, acestea părându-le mai terne şi mai întunecate.

Există şi forme particulare de cataractă care scad vederea mai ales la lumina puternică sau care scad dioptriile pacienţilor hipermetropici. Aceştia constată că încep să vadă mai bine la distanţă (uneori chiar şi la aproape) fără ochelari.

În lipsa unui tratament, cataracta ajunge să împiedice complet pătrunderea luminii în ochi, deci poate duce la pierderea completă a vederii.

Singurul tratament eficient care poate fi aplicat în cataractă este intervenţia chirurgicală. Aceasta constă în extragerea conţinutului opac al cristalinului natural cu ajutorul unei sonde fine cu ultrasunete. Se păstreaza doar sacul cristalinului în care se introduce un implant artificial, care va suplini funcţia cristalinului natural. Intervenţia este înalt tehnologizată, desfăşurându-se pe o incizie de aproximativ 2 milimetri, care nu mai necesită sutură.

Recuperarea vizuală se constată de obicei chiar de a doua zi postoperator, dar vindecarea completa a ochiului se obţine la aproximativ la o lună dupa operaţie.