MENIU

Cum intenționează DNA să recupereze prejudiciul din dosarul ”Microsoft”

<p>Laura Codruţa Kovesi</p>

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi a susținut la Realitatea TV că în dosarul ”Microsoft” s-au instituit măsuri asiguratorii pentru zeci de milioane de euro și dolari. Declarațiile au fost făcute în contextul în care Tudorel Toader a criticat managementul DNA pentru că în dosarul menționat anterior s-au prescris faptele unor miniștri.

”Există o informație că nu se recuperează prejudiciul. În ultimelele trei dosare a institutit măsuri asiguratorii pentru 65 milioane de euro și 25 de milioane de dolari. În acest dosar s-a solicitat aviz și pentru foști miniștri care au fost implicați în anumite fapte. Dacă nu aveau calitatea de ministru, nu solicitam acest aviz”, a susținut Laura Codruța Kovesi la Realitatea TV.

Demarată, cu surle și trâmbițe în urmă cu patru ani, cea mai mare anchetă de corupție din România postdecembristă a picat în cap. Unele fapte nu au putut fi probate, iar altele s-au prescris, ceea ce înseamnă că nu mai pot fi investigate.

”La momentul anului 2014 procurorul de caz a calculat termenul de prescripție raportându-se la data efectuării plăților pentru contractele din 2002 - 2004. Plățile au fost făcut eîn 2005 și 2009. Raportându-se la data plăților, aceste fapte nu erau prescrise la momentul la care procurorul a cerut aviz de începere. În 2017, judecătorii au stabilit ca termenul de prescripție se calculează de la data încheierii faptelor, nu de la data efectuării plăților”, a punctat Laura Codruța Kovesi.

Un lucru e cert. Foștii miniștri Adriana Țicău, Dan Nica, Alexandru Athanasiu şi Ecaterina Andronescu, de pildă, nu mai pot fi investigați, căci pretinsele lor fapte s-au prescris.

”Haideți să recapitulăm. Avem pedepse cu condamnare, avem trei rechizitorii care au fost trimise în judecată. Avem condamnări, persoane trimise în judecată. Avem măsuri asiguratorii”, a mai adăugat șefa DNA.

Laura Codruța Kovesi a mai spus că nu a mai vorbit cu ministrul justiției de la dezbaterea din septembrie 2017 de la cSM.

”Atunci a ajuns la concluzia că managementul este unul bun și performat... Procurorul a început urmărirea penală după ce s-au prescris faptele. Eu, ca șef al DNA, nu pot să-mi sancționez colegii. Am sesizat inspecția judiciară. Iar în ceea ce privește ministrul Justiției, nu am avut cu dânsul niciun fel de discuție privind această situație. Nu pot să comentez afirmațiile dumnealui când a făcut această afirmație (privind managementul DNA- n. red.)”, a conchis șefa DNA.

Mai multe articole despre:
DNA prejudiciu prejudicii masuri asiguratorii