Cum îndepărtezi o căpuşă simplu şi în siguranţă. VIDEO
Odată cu sezonul cald creşte şi riscul muscaturilor de căpuşă, care este cu atât mai mare cu cât petreci mai mult timp în natură.
Căpuşele sunt mai active primăvară şi la începutul verii. Ele sunt ascunse în iarbă, tufişuri, copaci şi tot ce aşteaptă este un corp cald - al unui om sau animal, de care să se ataşeze pentru a se hrăni cu sânge.Este foarte important să-ţi analizezi foarte atent orice parte a corpului după un picnic în natură sau după ce ai lucrat în grădina. Şi asta pentru că muşcăturile de căpuşe sunt, în general, nedureroase. Mulţi oameni chiar nu observă muşcăturile acestora şi nu vor vedea niciodată căpuşă.
Dacă găsiţi o căpuşă, nu încercaţi să o extrageţi cu mâinile goale! Scoateţi-o cu ajutorul unei pensete, şi când o prindeţi, trageţi-o încet în sus. Dacă capul îi rămâne blocat în piele, scoateţi-l cu ajutorul unei pensete sterile. Nu turnaţi alcool şi nu încercaţi să-l ardeţi!
Sfaturi pentru prevenirea şi îndepărtarea căpuşelor
1. Acoperiţi-va mâinile şi picioarele când ieşiţi în natură
Chiar dacă nu va e uşor, mai ales vara, când ieşiţi la iarbă verde sau munciţi în grădina purtaţi pantaloni lungi, băgaţi în şosete. Înlocuiţi şlapii sau sandalele cu adidaşi. De asemenea, bluza trebuie să fie cu mâneci lungi. Este de preferat să purtaţi haine deschise la culoare.
2. Analizaţi-va cu multă atenţie corpul
Acordaţi o atenţie specială urechilor, cefei, axilelor, zonei inghinale, spatele genunchilor şi ombilicului.
3. Purtaţi o pensetă la voi când ieşiţi în natură
Va ajută să extrageţi căpuşă; mişcarea trebuie să fie sigură şi executată încet, în plan vertical. Dacă va grăbiţi, riscaţi să o rupeţi, iar capul rămâne blocat în piele, ceea ce poate duce la infecţii.
4. Nu o sufocaţi
Nu turnaţi alcool, ulei sau altceva pe căpuşe. Moartea subită poate duce la infecţii. După ce aţi scos-o, aplicaţi o soluţie antiseptică.
5. Mergeţi la medic
Chiar dacă v-aţi asigurat că aţi scos căpuşă întreagă, mergeţi la medic cât mai repede!