MENIU

Ce se întâmplă cu românii după Brexit

Brexit

Marea Britanie se află în mijlocul celei mai importante schimbări sociale, economice și politice a acestui secol. Parlamentul European a ratificat, miercuri seară, la Bruxelles, acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice.

Regatul Unit va părăsi blocul comunitar, la care a aderat în 1973, vineri, 31 ianuarie, la miezul nopţii, ora Bruxellesului (23:00 GMT, ora 1:00, ora României). Atunci, drapelul UK va fi retras din instituţiile Uniunii Europene. 

Această veste nu este tocmai bine venită și pentru români, care au devenit, în ultimii ani, cea mai numeroasă comunitate de migranți din Regat. Potrivit Ambasadei, în Marea Britanie sunt în jur de 600.000 de cetățeni romani.

Cei mai mulți români au plecat de-a lungul timpului în Regatul Unit pentru locurile de muncă bine plătite. Astfel, pentru mulți din cei aflați acolo, dar și pentru cei care își doresc să ajungă în Marea Britanie, este greu de imaginat un posibil scenariu.

Salariul românilor din Marea Britanie va fi redus, în urma Brexit

Salariul minim pentru imigranți va fi redus la 25.600 de lire anual pentru a sprijini ocuparea locurilor de muncă, după Brexit. Președintele Comitetului de Consultanţă pentru Migraţie (MAC),  salariul minim pentru imigranţii calificaţi trebuie să scadă cu 4.400 de lire anual, de la nivelul actual de 30.000 de lire.

Cum vom vizita Marea Britanie, după Brexit?

- S-ar putea reintroduce controalele vamale la frontieră. Un model mai detaliat al acestul aranjament va fi publicat, în viitorul apropiat, într-o altă “carte albă” dedicată special acestui subiect. Cert este că libera circulaţie se va aplica până la finalul lui decembrie 2020,

- S-ar putea limita libera circulaţie a mărfurilor, ne referim la: combustibili, alimente şi medicamente. Exportatorii români vor fi nevoiţi să achite TVA britanic pentru exporturile lor. UE nu va acorda scutiri de TVA în absenţa aplicării legislaţiei europene, 

- De altfel, ne putem aștepta la o ușoară scădere a cererii se servicii publice de sănătate, locuințe și învățământ.

Ce se întâmplă cu românii aflați în UK, în urma Brexit?

Persoanele din spaţiul comunitar care vor să trăiască în Marea Britanie, vor fi selectate în baza unui sistem de puncte, după model australian, a explicat premierul Johnson. Cei care se află deja pe teritoriul Regatului Unit ar putea rămâne.