VIDEO Cum i-a omagiat o adolescentă de 13 ani pe cei care și-au pierdut viața în pandemia de coronavirus
O adolescentă de 13 ani din California, Statele Unite, a creat o „pătură memorială COVID” pentru a aduce un omagiu vieților pierdute în pandemia de coronavirus.
Ceea ce a început ca un proiect final pentru ora sa de istorie din clasa a opta s-a transformat într-o „experiență de vindecare pentru toți cei care au pierdut pe cineva din cauza COVID-19”, după cum mărturisește Madeleine Fugate, de 13 ani.
În prima jumătate a acestui an, Madeleine, care acum este deja în clasa a VIII-a, a început să coasă o un „quilt” memorial COVID, în amintirea celor răpuși de coronavirus.
„Covid Memorial Quilt” a început ca o temă de clasă a VII-a la Școala Buckley din Sherman Oaks, California. În fiecare an, la ora de istorie, elevii fac un proiect final de acțiune comunitară (CAP), pentru a lăsa ceva comunității din care fac parte. Tema pentru anul 2020 a fost legată de schimbările pe care le pot face tinerii într-o lume COVID-19. Așa a ajuns Madeleine să facă acest „quilt”, pentru a-i comemora pe cei răpuși de coronavirus. „COVID Memorial Quilt” a ajuns cunoscută în toată lumea, Madeleine a creat și o pagină covidquilt2020.com, și astfel din ce în ce mai multe scrisori și pătrate de țesătură au început să sosească din toate colțurile lumii.
„A transformat un moment trist și întunecat în lumină”, spune mama lui Medeleine. Katherine Fugate, activistă în anii 80, a făcut și ea, la rândul ei, o plapumă („quilt”) memorială pentru cei bolnavi de SIDA, după ce a pierdut pe cineva foarte drag. SIDA a apărut în Statele Unite în 1981, unde, în doar cinci ani au fost înregistrate peste 17.000 de cazuri, iar în Europa 2006 de cazuri, până în 1986. SIDA este o boală mortală, care atacă și distruge progresiv sistemul imunitar al organismului. „Quilt”-ul de care amintește mama lui Madeleine a fost terminat în 11 octombrie 1987.
Madeleine, când a aflat despre activitatea mamei sale și despre milioanele de oameni care au murit, în anii 80, din cauza sindromului imunodeficienței umane dobândite - SIDA, provocat de virusul HIV, a vrut să facă ceva asemănător pentru memoria celor care, acum, în acest an, au pierdut lupta cu noul coronavirus.
Katherine Fugate spune că în ambele crize sanitare - SIDA și COVID-19 - sunt mulți oameni care au murit și care nu au fost, nu sunt onorați după cum ar fi meritat.
„Este important să ne amintim că în spatele fiecărei statistici a morților de COVID-19 anunțate de presă sunt ființe umane. Mesajul „COVID Memorial Quilt” este că cei care au pierit din cauza COVID-19 nu sunt numere, ei sunt oameni”, a explicat Katherine Fugate pentru Yahoo Life.
Madeleine coase chiar ea pătratele de țesătură trimise din întreaga lume sau create în urma scrisorilor primite de la persoane care au pierdut pe cineva drag după infectarea cu noul coronavirus. Fiecare pătrat reprezintă o persoană sau un grup de persoane care au murit din cauza coronavirusului.
Madeleine a personalizat fiecare pătrat în pătura călduroasă pe care a început să o facă. Fiecare pătrat memorial este unic, pentru că include imagini, hobby-uri, absolut orice poate aminti de persoana care nu mai este, pentru a-l comemora. Cele mai multe bucăți de țesătură care ajung la Madeleine și grupul său care se ocupă acum de proiect sunt însoțite de o scrisoare în care sunt mai multe informații despre persoana care va fi comemorată prin includerea sa în „quilt”.
Ulterior, bucățile de țesătură sunt prelucrate, finisate, modificate pentru a fi incluse alături de celealte pătrate memoriale. De aceea, Madeleine le transmite celor care vor să includă în acest „quilt” pe cineva care a devenit victimă a coronavirusului să trimită orice cred că poate fi folosit - un tricou, o jachetă, o cămașă, bandane, orice haină, un obiect al persoanei respective, fotografii, poezii, titluri de cărți, trupe, locuri preferate, pentru a avea cât mai multe informații și a putea personaliza cât mai bine memoria celor care au murit. Toate bucățile de țesătură primite sau alcătuite ulterior au fost expuse pe site-ul creat de Madeleine pentru proiect - covidquilt2020.com, cu motto-ul „COVID MEMORIAL QUILT: Să ne amintim de cei care au murit de COVID-19”.
Fiecare pătrat memorial din plapuma realizată de Madeleine are 8 inchi (2,5 cm) pe 8 inchi (2,5 cm). Adolescenta de 13 ani spune că a ales special numărul 8 pentru că simbolizează infinitul, „este un semn al vieții” și astfel memoria și energia celor care au dispărut vor rămâne pentru totdeauna, chiar dacă au murit.
„COVID Memorial Quilt” este viu pentru a-i aminti pe toți cei care au murit: „Să nu fie uitați niciodată!”, mai spune Madeleine.
Până la 1 noiembrie, numărul celor care se infectaseră cu noul coronavirus în toată lumea ajunsese la 46,8 de milioane. Din nefericire, dintre aceștia, 1.205.206 muriseră. Cele mai multe infectări sunt în Statele Unite, unde sunt deja peste 9,4 milioane de cazuri confirmate, dintre care 236.471 își pierduseră viața.
Proiectul a devenit acum, dintr-o simplă temă școlară, un proiect global pentru speranță și vindecare. Madeleine vrea să ducă mai departe proiectul și vrea să realizeze un „quilt” de peste 121 de metri, în care vor fi cusute toate pătratele memoriale pe care le primește. În final, afișe, panouri cu „COVID Memorial Quilt” vor fi expuse în primării, muzee, spitale, biserici, școli și în expoziții itinerante.
Quilt-ul făcut de Madeleine nu are încă o dimensiune finită sau un termen la care trebuie finalizat.
„Atât timp cât primim pătratele din țesătură, vom continua. Acest lucru poate dura ani de zile. Dar este modul nostru de a ajuta și a ne ajuta să ne vindecăm în această încercare prin care trec Statele Unite și întreaga omenire”, transmite Madeleine.
„Ce ne place la primirea scrisorilor este că acel pătrat de țesătură prinde viață. Știm că boala COVID provoacă o moarte dureroasă și vrem să fim parte a acestei vindecări. Aceste scrisori ne ajută să păstrăm fiecare persoană vie în mintea și inimile noastre în timp ce facem quilt-ul”, spune Katherine, mama lui Madeleine.
Odată cu extinderea proiectului „COVID Memorial Quilt”, Madeleine a început să lucrează sub îndrumarea profesoarei de materiale textile și design de costume de la Școala Buckley, unde învață. Acum, „quilt”-ul memorial este asamblat cu ajutorul voluntarilor și al celor din cluburile locale de „quilting”.
(Foto: Yahoo.com)